Analiză macroeconomică Saxo Bank: Posibilă scădere a economiei globale

Data publicarii: 12-07-2019 | Economie
Potrivit analistului Saxo Bank Christopher Dembik, predicțiile pentru situația macroeconomică la nivel global pentru luna iulie nu sunt deloc optimiste.

„Creșterea globală poate surprinde în sensul scăderii” declară Christopher Dembik. „Sondajul condițiilor de afaceri din toată lumea arată un declin de la începutul anului 2018 și se află acum la nivel de recesiune, inclusiv în Statele Unite unde cele mai recente sondaje legate de producția regională indică faptul că tarifele afectează perspectiva. Aceeași situație se observă în Germania, cea mai deschisă economie din zona euro, unde climatul de afaceri IFO din sectorul de producție se află în prezent la cel mai scăzut nivel de la finalul lui 2012” continuă el.

În acest context, pe lângă problemele legate de alegerea noii formule a Comisiei Europene, principalele momente cheie ale lunii iulie, momente de care poate depinde evoluția macroeconomică sunt:

- 23 iulie: Este data la care va fi anunțat noul Prim Ministru britanic. Se mizează pe o victorie a lui Boris Johnson, aprig susținător al Brexit în ultimii ani, politician care și-a mizat întreg capitalul politic pe separarea de UE.

- 25 iulie: Ședință a BCE de la care analiștii se așteaptă la noi detalii cu privire la evaluarea actualei perspective macroeconomice și bilanțul riscurilor. Se așteaptă de asemenea adoptarea de noi măsuri din partea BCE pe măsura inflației, probabil dobânzi mai mici și/sau relaxare cantitativă.

- 31 iulie: Audierile Curții Constituționale a Germaniei cu privire la un caz ce vizează schema BCE de cumpărare a obligațiunilor.

Potrivit aceluiași analist, principalele riscuri din această vară, sunt războiul valutelor și relațiile Iran-SUA. Dacă în ceea ce privește relațiile politice dintre cele două state prognozele nu sunt aproape niciodată optimiste, în ceea ce privește valutele, perspectivele depind de discuțiile comerciale dintre SUA și China. „Astfel, nu ar trebui să ne așteptăm la semnarea unui acord comercial în viitor, iar riscurile că negocierile vor deraia din nou, cum s-a mai întâmplat, sunt foarte mari. În plus, observăm și multe semne ce indică faptul că războiul comercial ar putea deveni un război al valutelor” conchide analistul.