Îmbătrânirea populației rămâne una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă România

Data publicarii: 15-07-2019 | Diverse
Potrivit ultimelor analize statistice furnizate de EY, procentul populației trecute de vârsta de 65 de ani a crescut în ultimii 20 de ani în România cu 51%. Prin urmare, ne confruntăm cu un fenomen de declin demografic extrem, ponderea segmentului tânăr (sub 15 ani) raportat la populația totală scăzând până la nivelul de 14,8 procente în anul 2018. Mai mult, procentul de populație în etate de peste 65 de ani l-a depășit deja de mai bine de 5 ani pe cel al populației tinere (sub 15 ani). În același timp, ne confruntăm cu cel mai mare procent de persoane vârstnice la nivelul populației urbane, media din orașele României fiind de o persoana din șase cu vârsta de peste 65 de ani în anul 2018.

Adriana Tabac, Director Marketing și Comunicare, EY România: ”La fel ca în alte țări, orașele din România se confruntă, pe lângă problemele demografice, cu provocări legate de dezvoltarea și durabilitatea infrastructurii, sănătatea populației, bunăstarea și facilitățile de locuire. Costurile ridicate, poluarea, schimbările climatice și creșterea traficului au deja efecte reale asupra populației urbane, continuând să constrângă din ce în ce mai mult atractivitatea orașelor mari și capacitatea lor de a crește, fapt constatat în întreaga lume.”

Vechea paradigmă potrivit căreia orașele sunt locuri frecventate de mai mulți tineri începe să se devalueze, pe măsură ce îmbătrânirea populației se manifestă din ce în ce mai vizibil în toate zonele locuite. Mai mult, media de vârstă a orașelor cu peste 100.000 de locuitori este ai ridicată decât media de vârstă pe țară. Astfel media de vîrstă în orașele cu peste 100.000 de locuitori este de 42,3%, versus „doar” 41,2% la nivelul țării. Potrivit raportului EY, această media crește și mai mult în orașele cu populație mai mare chiar dacă acestea beneficiază și de ancore pentru tineri cum sunt universitățile ori liceele de prestigiu.

Cele mai tinere orașe din România sunt în acest moment Suceava, Iași și Botoșani cu medii de vârstă de 39,5, 39,7 respectiv 40,2 ani. De altfel, primele două orașe din acest top au și cea mai ridicată medie de persoane cu vârste sub 18 ani, de puțin peste 19%, lucru ușor de explicat dacă calculăm rata natalității, Iașiul fiind primul în topul național cu 11,3 nașteri la 1000 de locuitori.

La polul opus, topul orașelor cu vârsta cea mai ridicată este condus de Brăila, cu o medie de 44,1 ani. Podiumul este completat de Brașov și Ploiești cu vârste medii de 43,6 ani respectiv 43,3 ani. Tot în acest top Ploieștiul se află la egalitate cu Constanța. Capitala, se află la rândul ei în top 10 al orașelor cu populație îmbătrânită, media de vârstă fiind în București de 42,6 ani, puțin peste media națională de 42,2 ani.