Saxo Bank: a venit momentul ca USD să scadă

Data publicarii: 22-07-2019 | Economie
„US pare pregătit să scadă dacă Fed continuă cu o puternică relaxare” spune John Hardy, director de strategie al FX Saxo Bank, care face o analiză cu privire la evoluția valutelor în perioada imediat următoare.

Potrivit analistului, din punct de vedere istoric, perioadele în care dolarul american a fost puternic au coincis cu ciclurile de relaxare ale Rezervei Federale SUA . În același timp, potențialul maxim al creșterii monedei americane pare să fi fost deja atins la începutul schimbării Fed către o atitudine mai neutră, acesta fiind pregătit să scadă în cazul în care Fed continuă cu relaxarea puternică din prezent iar restul lumii începe să își dea seama de potențialul opțiunilor oferite de politica fiscală.

Dacă e să analizăm contextul actual, cea mai notabilă evoluție în cazul valutelor din primele luni ale acestui an a fost reprezentată de rezistența USD în ciuda schimbărilor oferite de Fed care a trecut pe rând de la politica agresivă - sfârșitul lui 2018 - a o postură neutră și din ce în ce mai relaxată, pe măsură ce au trecut lunile acestui an. În același timp, spune John Hardy, „date fiind riscurile unei încetiniri a creșterii în SUA care sunt deja fondate, de la un impuls de creditare slab la derularea impactului generat de reformele fiscale ale lui Trump, trebuie să ne așteptăm la apariția unor semne mai clare ale unei economii SUA mai slabe. Piața este mult prea prudentă în această privință. Dacă vom observa semne materiale de scădere în al treilea trimestru, Fed va tăia dobânzile efectiv la zero dintr-o mișcare și chiar ar putea reporni relaxarea cantitativă înainte de finalul anului”.

În concluzie, pentru cea de-a doua jumătate a anului 2019, ne putem aștepta la o tranziție către un dolar american mai slab, Fed fiind pregătit pentru o relaxare puternică. Iar, dacă această relaxare nu va veni în mod voit, piața o va forța.

„Perspectiva Fed a colapsării dobânzii și dorința acesteia de a repune pe masă bolul de punci politic va face ca restul lumii să nu mai arate așa de rău, deși există riscuri reziduale că orice episod neplăcut al reducerii gradului de levier în piața generală ar putea genera puseuri de creștere ale USD (și, poate chiar mai mult, ale EUR și JPY) față de cele mai vulnerabile valute, cum este lira turcească” conchide acesta.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: