Evoluție pozitivă a sistemului de pensii private în primul trimestru al anului

Data publicarii: 25-07-2019 | Finante-Banci
Potrivit lui Dan Armeanu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, sistemul de pensii private a avut parte de o evoluție pozitivă în prima parte a anului 2019. ”La un deceniu de la înființare, sistemul de pensii private dovedește soliditatea și siguranța unei piețe mature, caracterizată de o valoare consistentă a activelor și o masă critică de participanți, care asigură stabilitatea și sustenabilitatea acestuia pe termen lung”, a declarat acesta.

În acest sens, sunt elocvente datele statistice care ne demonstrează evoluțiile pozitive ale acestor fonduri în acest an. Discutăm despre 7,79 milioane de participanți și respectiv 53,21 miliarde lei aflate în administrare, o sumă care se află în creștere cu peste 7% față de ultima lună a anului 2018, reprezentând 5,5 din PIB-ul României.

În primul trimestru al anului 2019, au aderat (si au fost repartizate aleatoriu) la fonduri de pensii private 59,8 mii de persoane, procentul celor repartizați aleatoriu fiind în scădere, lucru care denotă o creștere a interesului pentru sistemele de pensii private, la angajații din România. De asemenea, a crescut și numărul persoanelor care au aderat la fondurile de pensii facultative (aproape 9500 de persoane).

În același timp, în luna martie a acestui an, valoarea medie a unui cont la fondurile de pensii administrate privat a fost de 7.101 lei în creștere cu 6,45 % față de decembrie 2019, în timp ce același indicator a fost de 4.788 lei la fondurile de pensii facultative. Valori medii mai ridicate ale conturilor la fondurile pilon II s-au înregistrat la participanții situați în grupa de vârstă 35-39 de ani și anume 19.677 lei pentru bărbați și 18.571 pentru femei.

”Pentru menținerea unui nivel apropiat de trai cu cel avut în perioada activă, fiecare dintre noi ar trebui să ia în considerare inclusiv participarea la un fond de pensii facultative pe o perioadă cat mai lungă. Un alt aspect care ne preocupă, vizează implementarea tehnologiei digitale atât în relația cu potențialii participanți pentru informarea lor completă și în orice moment, cât și pentru a simplifica și îmbunătăți procesele interne și activitatea administratorilor, cu scopul de a eficientiza funcționarea sistemului de pensii private”, conchide Dan Armeanu.