Valoarea ofertelor publice de pe piețele de capital a scăzut în acest an

Data publicarii: 25-07-2019 | Economie
Potrivit ultimelor rapoarte PwC, valoarea ofertelor publice inițiale lansate pe piețele de capital din Europa a scăzut semnificativ, cu cel puțin 47% în primul semestru al anului 2019 comparativ cu aceeași perioadă din anul trecut. Piața de profil a IPO (Initial Public Offer) a ajuns la 12,1 miliarde euro, potrivit raportului IPO Watch Europe Q2 2019 realizat de aceeași companie amintită mai sus, și anume PwC. Mai mult, o tendință similară de scădere s-a înregistrat și în ceea ce privește numărul de oferte publice, declinul fiind în acest caz de 43,8%, valoarea fiecărei operațiuni scăzând de asemenea cu aproximativ 20 de procente, la 181 milioane euro.

”După un prim trimestru apatic, piața europeană a înregistrat o revenire în trimestrul al doilea când, deși au fost mai puține tranzacții, valoarea a fost semnificativ mai mare, primele cinci IPO-uri cumulând 7,4 miliarde euro. În contextul Brexit și al incertitudinilor globale cauzate în principal de discuțiile privind tratatele comerciale, Europa se confruntă cu o scădere a interesului investitorilor care, probabil, nu se va schimba semnificativ în acest an astfel încât să fie recuperate scăderile din prima jumătate a acestui an”, afirmă Sorin Petre, Partener PwC România.

Pe primul loc în topul lansărilor de oferte publice inițiale se află în continuare sectorul financiar, cu 43% din total, aproximativ 5,18 milioane de euro. Acest sector este urmat îndeaproape de cel industrial și cel de servicii cu 25% respectiv 19% din oferte.

Bursa de la Londra, London Stock Exchange a rămas bursa preferată pentru companiile care se finanțează prin operațiuni de acest gen, aceasta însumând aproape jumătate din valoarea totală a IPO-urilor lansare în prima jumătate a anului 2019 (42%). Piața de capital londoneză a fost de altfel și singura piața de profil care a înregistrat o creștere în prima jumătate a anului față de perioada similară a anului trecut (+5%). La polul opus se află Bursa de Valori din București, care nu a reușit să atragă niciun IPO în primele șase luni ale anului curent.

”Deși au fost companii care și-au declarat interesul de a se finanța prin intermediul Bursei de Valori București, în prima jumătate a acestui an nu a avut loc nicio listare. În perioada similară din 2018, au avut loc două astfel de operațiuni. Posibil ca și pe fondul evenimentelor de la finalul anului trecut (OUG 114), astfel de decizii să fi fost amânate. În schimb, observăm o preferință pentru emisiunile de obligațiuni. Al doilea semestru a început mai optimist cu listarea iHunt Ploiești pe AeRO”, spune Ileana Guțu, Senior Manager, PwC România.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: