Record de schimbări la vârful companiilor de top

Data publicarii: 24-08-2019 | Economie
Anul 2018 s-a încheiat cu un record unic în istoria celor mai importante 2500 de companii listate la nivel global. Potrivit studiului 2018 CEO Success publicat recent de către PwC și Strategy&, aproape 17,5% dintre directorii executivi (CEO) ai primelor 2500 de companii din lume au părăsit anul trecut pozițiile pe care le dețineau, cifră record pentru ultimii 15 ani.

Potrivit raportului, peste două treimi dintre aceste înlocuiri au venit ca urmare a unor planuri de succesiune, concedierile reprezentând doar 20 de procente din aceasta statistică. Mai mult, pentru prima data de când se realizează acest studiu, plecările din motive etice le-au depășit pe cele cauzate de performanțele financiare. S-a redus de asemenea și perioada pe care o petrece o persoană în funcția de CEO al unei companii din top 2500. Astfel, dacă în anul 2000 numărul mediu de ani pe poziția principală în cadrul unei companii ajungea la 8 ani, în anul 2018, media a scăzut la doar 5 ani.

”Majoritatea directorilor executivi cu o activitate îndelungată pleacă în urma unei succesiuni planificate și asigură o tranziție lină, fără probleme. Totuși, înlocuirea unui CEO este un proces cu multe provocări și necunoscute, indiferent din ce motive are loc. Acționarii sunt nerăbdători și vor rezultate imediate. De aceea, presiunea pe succesori crește exponențial, mai ales atunci când aceștia vin după executivi cu mandate de peste un deceniu, fondatori ai companiei sau vizionari care și-au transformat organizațiile”, spune Ionuț Simion, Country Managing Partner al PwC România.

Potrivit concluziilor trasate de acest raport, industriile cu cea mai mare rată de înlocuire a persoanelor aflate la conducerea companiilor sunt comunicațiile (24,5%), bunurile de larg consum (22,3%) respectiv industria energetică, cu un procent de înlocuiri de 19,7%. La polul opus s-au clasat serviciile din sănătate, unde procentul de înlocuire al directorilor generali a fost de doar 11,6%. În fine, cei mai siguri pe poziții rămân managerii din America de Nord, careau și cele mai mari șanse de a-și menține pozițiile pe termen lung (30%). Aceștia sunt urmați la depărtare de Europa de Vest cu 19%.