Saxo Bank: recesiunea din Marea Britanie se amână

Data publicarii: 26-08-2019 | Economie
Deși rezultatele legate de creșterea economiei Regatului Unit pentru cel de-al doilea trimestru al anului indică o balanță negativă, informație cumulată cu neîncrederea din ce în ce mai mare a participanților la piață cu privire la șansele de creștere economică, ultima analiză Saxo Bank prevede posibilitatea unei astfel de creșteri în cel de-al treilea trimestru.

„Creșterea în Marea Britanie este ca o minge care sare: în primul trimestru, a crescut cu 0,5%, mai mult decât media țărilor G7, iar în al doilea trimestru, a intrat în teritoriu negativ la minus 0,2%, crescând temerile că a început recesiunea. Această evoluție negativă a rezultat în urma închiderilor fabricilor și ca efect al acumulării de stocuri pre-Brexit. Cu toate acestea, în mod fundamental, cifra de creștere dezamăgitoare pe T2 reflectă lipsa creșterii noilor credite și a puterii impulsului de creditare” spune Christopher Dembik, Director de analiză macră Saxo Bank.

În ultimii zece ani, economia Marii Britanii s-a bazat pe un aflux puternic de credite noi, aflux care a atins apogeul în perioada anilor 2015 și 2017, perioadă în care impulsul de creditare a depășit 11% din PIB, o cifră record.

După anul 2017 însă, impulsul de creditare a început să scadă din ce in ce mai abrupt, acumulandu-se în prezent nu mai puțin de șapte semestre consecutive de contracție. În ciuda acestor cifre deloc pozitive, experții Saxo Bank se așteaptă mai degrabă la o creștere a PIB-ului Marii Britanii în cel de-al treilea trimestru. Scenariul cel mai sumbru este prevăzut a fi stagnarea și nicidecum contracția. În acest sens, prima estimare a PIB-ului este așteptată la data de 11 noiembrie 2019, după termenul limită pentru Brexit stabilit inițial la această dată.

„Această revenire „neașteptată” pe care o estimăm va fi determinată, cel mai probabil, de o creștere a stocurilor înainte de termenul limită pentru Brexit din 31 octombrie (la fel ca creșterea de 0,5% din T1), și de o ușoară îmbunătățire a sectorului serviciilor legată de un sentiment de consum îmbunătățit” spune Dembik.

Acesta observă totodată și unele semne are revigorării economice, indicele PMI pentru servicii din iunie revenind la 51,4. Totodată, indicele PMI pentru construcții, deși a rămas la un nivel foarte scăzut, a crescut la 45,3. Și percepția consumatorilor asupra economiei continuă să se îmbunătățească. „Situația financiară personală GfK pentru următoarele 12 luni a revenit la 7, cel mai ridicat nivel al său din septembrie 2018. Această tendință este explicată de salarii mai mari și de un venit brut disponibil mai mare per capita, ceea ce afectează pozitiv cheltuielile de consum finale ale unei gospodării (+1,8% de la an la an în T2). În plus, e posibil să avem o cifră mai puțin negativă pentru producția auto din Marea Britanie pentru T3 pe măsură ce închiderile din vară s-au extins în T2, afectând astfel mai puțin datele de producție în acest trimestru” conchide acesta.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: