PwC: România este fruntașă în Europa la neîncasarea TVA pentru al cincilea an consecutiv

Data publicarii: 19-09-2019 | Economie
Potrivit ultimelor date furnizate de către cei de la PwC, deficitul de încasare al TVA din România a ajuns la 36%, cifră ce plasează țara noastră pe un loc fruntaș din acest punt de vedere într-un clasament publicat de Comisia Europeană pe 5 septembrie 2019. Îngrijorător este însă faptul ă România conduce topul țărilor cu asemenea deficite de 5 ani. Astfel, bugetul țării pierde mai mult de o treime din suma pe care ar putea-o - și ar trebui să o încaseze - din TVA.

Pe cel de-al doilea loc în acest top negativ se clasează Grecia cu 33,6% din PIB, urmată de Lituania cu 25,3% din PIB. Fruntașele Uniunii Europene sunt Cipru, Luxmbourg și Suedia cu 0,6%, 0,7% respectiv 1,5%. De asemenea, în 25 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii, deficitul de TVA a scăzut în ultimii ani, cele mai mari reduceri înregistrându-se în Polonia, Cipru și Malta.

“Polonia a reușit să reducă substanțial deficitul de încasare a TVA, conform raportului CE, de la 24% în 2015 la 14% în 2017. Această performanță a fost obținută datorită faptului că, începând cu 2016, Polonia a implementat formatul standard de fișiere de audit pentru taxe (SAF-T). Prin utilizarea SAF-T, se simplifică mult raportarea de către operatorii economici și capacitatea de procesare și analiză a informațiilor raportate de către administrația fiscală. Beneficiile sunt multiple: scade povara de conformare fiscală pentru contribuabili, taxele sunt rambursate mai rapid, administrația detectează mai devreme neregulile sau zonele de risc. În consecință întregul proces de declarare și colectare a taxelor se îmbunătățește”, explică Daniel Anghel, Partener și Liderul serviciilor fiscale și juridice, PwC România.

Țara noastră își dorește însă preluarea modelului de succes al statelor care nu au probleme din acest punct de vedere ori a celor are au recuperat în ceea ce privește deficitele. În acest sens, se dorește implementarea SAF-T pentru toți operatorii economici până la finalul anului următor.

“Conform unui studiu al Institutului Economic Polonez, numărul controalelor fiscale a scăzut cu peste o cincime într-un an, ca urmare a implementării SAF-T. Totodată, a contribuit semnificativ la combaterea fraudei în materie de TVA. În prima jumătate a anului 2018, au fost analizate aproape 2 miliarde de facturi, peste 155 mii dintre ele fiind emise de persoane care au evitat înregistrarea în scopuri de TVA. De asemenea, au fost examinate discrepanțele dintre declarații și raportările SAF-T, ceea ce a condus la identificarea a peste 20.000 de cazuri de încălcare a legii”, explică Daniel Anghel.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: