PwC: Măsuri de detectere pentru fraudele ascunse în umbra pandemiei

Data publicarii: 25-03-2020 | Finante-Banci
„În fața unei crize neașteptate, cum este cea generată de pandemia COVID-19 care domină atenția, organizațiile și populația devin mai vulnerabile la alte riscuri, precum schemele de fraudă din ce în ce mai elaborate ale hackerilor/criminalilor informatici care profită de îngrijorarea instaurată la nivel global” spun Ana Sebov, Forensic Leader și Roxana Prisăcaru, Forensic Senior Manager la PwC România.

Potrivit celor două, s-a observat deja o creștere a atacurilor de tip Phishing motiv pentru care suntem nevoiți să intensificăm gradul de conștientizare a securității digitale. Există o cerere mare de echipamente medicale care a dus în ultima vreme la apariția multor magazine online false care doar pretind că comercializează astfel de produse.

Printre cele mai comune metode folosite de infractorii cibernetici și nu numai pentru a-și înșela victimele sunt frauda telefonică, emailurile de tip phishing dar și hărțile care pretind a afișa date concrete despre gradul de răspândire al epidemiei care în schimb solicită oamenilor să își instaleze diverse aplicații pentru a putea avea acces efectiv la informații.

Dintre recomandările instituțiilor abilitate pentru consumatorii casnici, selectăm câteva dintre cele mai improtante, menită să ne ajute în lupta cu infracționalitatea din această perioadă:

→ Verificați de fiecare dată companiile care pretind că oferă spre vânzare echipamente medicale. Verificați istoricul acestora și încercați să confirmați legitimitatea lor. În cazul în care sunteți nesiguri din acest punct de vedere, renunțați la achiziție.
→ Evaluați cu atenție toate emailurile primite nesolicitat din partea unor companii care oferă echipament medical sau care solicită informații cu caracter personal pentru a oferi acces la consulturi medicale. Autoritățile de regulă, nu acționează în acest mod.
→ Verificați întotdeauna validitatea siturilor pe care le accesați. Mulți infractori aleg nume similare ori acționează pe același nume de domeniu dar cu altă terminație. Exemplu: abc.com versus abc.net sau paypal.com versus paipal.com.
→ Dacă sunteți îngrijorați și considerați că ați fi victima unei fraude, înștiințați imediat banca pentru a bloca plata respectivă.
→ Nu dați niciodată click pe linkuri și nici nu deschideți atașamente primite pe email din partea unor companii sau persoane necunoscute. Evitați de asemenea să facețiclic pe reclamele care vin cu oferte mai mult decât avantajoase, mai ales în această perioadă.
→ Verificați la cel puțin încă o sursă validitatea emailurilor care pun presiune pe dumneavoastră sau care invocă consecințe neplăcute în cazul în care nu urmați instrucțiunile furnizate în aceste mesaje.
→ „Fiți vigilenți și asigurați-vă că obțineți informații actualizate de la autoritățile responsabile cu privire la evoluția COVID-19, cât și din partea Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Informatică în ceea ce privește atacurile cibernetice” conchid Ana și Roxana.