Opinie Deloitte: Platformele digitale intra in vizorul Comisiei Europene – se pregateste DAC 7

Data publicarii: 06-08-2020 | Finante-Banci
Acțiunea de implementare a obligațiilor de raportare fiscală inițiată de Comisia Europeană continuă. După aplicarea DAC 6 care introducea acest tip de obligații pentru tranzacțiile transfrontaliere cu risc fiscal, CE se pregătește pentru o nouă etapă și anume, adoptarea DAC 7, directivă care are în vedere aplicarea unor noi reguli de raportare fiscală pentru platformele digitale.

„Scopul declarat al DAC 7 este acela de a monitoriza operațiunile din sfera economiei digitale, în special pe cele care implică intermedierea între furnizori persoane fizice sau juridice și clienți și care, în absența unor astfel de mecanisme de raportare, ar fi foarte greu de identificat și de verificat de către autoritățile fiscale”, scriu Mihaela Popescu Ichim, Director Taxe Directe, Anca Ghizdavu, Manager Taxe Directe și Claudia Matei, Consultant Senior Taxe Directe la Deloitte România.

Potrivit acestei directive, entitățile care operează platforme digitale și care intermediază relații de vânzare-cumpărare între un furnizor și unul sau mai mulți utilizatori, vor fi obligate să raporteze tranzacțiile imediat către autoritățile fiscale relevante. În cazul în care aceste tranzacții vor implica ami multe jurisdicții, informațiile primite de către autoritățile fiscale locale vor putea fi puse la dispoziția altor state membre.

„O tranzacție efectuată prin intermediul unei platforme digitale este considerată raportabilă dacă îndeplinește unul sau mai multe criterii dintr-o listă cuprinsă în proiectul de directivă. Astfel, în categoria tranzacțiilor raportabile se înscriu închirierile de bunuri imobile – astfel de tranzacții luând, de cele mai multe ori, forma închirierilor de imobile cu caracter sezonier sau pe termen lung, prestarea de servicii personale (livrări, meditații, servicii de tip liber profesionist, servicii sportive etc.), vânzările de bunuri, închirierea temporară a mijloacelor de transport (mașini, trotinete, biciclete), investițiile/împrumuturile derulate în cadrul modelelor de finanțare a proiectelor antreprenoriale de tip crowdfunding (ceea ce presupune finanțarea unor idei de afaceri prin apelarea la o gamă cât mai largă de investitori, de cele mai multe ori prin intermediul unor platforme online)” scriu cei trei experți Deloitte.

În cazul în care directiva DAC 7 va fi adoptată în versiunea publicată de Comisia Europeană, aceasta va trebui transpusă de fiecare stat membru nu mai târziu de data de 31 decembrie 2021, urmând ca aceasta să intre în vigoare o zi mai târziu, la data de 1 ianuarie 2022. Cât privește sancțiunile, CE va lăsa la latitudinea fiecărui stat membru decizia cu privire la cuantumul acestora. IMpactul acestora ar putea fi pe de altă parte unul semnificativ, dacă sancțiunile vor fi corelate cu cele aplicate în acest moment în cazul Directive DAC 6, unde acestea pot ajunge la 100.000 lei pe tranzacție.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: