Topul domeniilor de activitate în funcție de firmele înființate în acest an

Data publicarii: 11-09-2020 | Economie
Noua ediție a raportului KeysFIn Macro Update ne oferă posibilitatea de a arunca o scurtă privire asupra economiei românești din perspectiva domeniilor care au performat în acest an marcat deja de o mulțime de probleme cauzate în special de pandemia de Covid-19. Astfel, numărul de companii nou înființate din sectorul energiei și al gazelor a crescut cu 51% în primele șapte luni ale anului comparativ cu aceeași perioadă din 2019. O creștere mai mică procentual s-a înregistrat și în domeniul transport & depozitare (1,7%), creștere care se poate observa însă mai bine dacă în locul procentelor, aruncăm o scurtă privire asupra cifrelor exacte.

Astfel, în primele șapte luni ale acestui an, pe partea de transport și depozitare s-au înființat nu mai puțin de 6534 de noi companii în vreme ce în sectorul energiei și al gazelor, au apărut în peisajul economic local 70 de noi companii. Pe de altă parte, dacă comparăm totalul companiilor înființate în primele șapte luni ale anului, observăm o scădere de 31 de procente (60634 companii noi) față de perioada similară a anului trecut. În primele patru luni ale anului, scăderea a fost chiar mai mare, de 47% (29780 companii noi), scădere care s-a temperat treptat odată cu revenirea la o oarecare stare de normalitate după ridicarea restricțiilor impuse în starea de urgență.

„Noua ediție a raportului KeysFin Macro Update, o sinteză a mediului economic și de business local extrem de utilă partenerilor noștri, revine cu noi informații interesante, agregate și interpretate de analiștii noștri. Chiar dacă efectele seismului cauzat de pandemia de Coronavirus încă se simt, cele mai recente date arată că economia începe să își revină, iar antreprenorii și investitorii sunt mereu atenți la ceea ce funcționează și generează venituri și profit, dovadă fiind orientarea rapidă a acestora spre sectorul energiei, pe fondul liberalizării recente a pieței gazelor, precum și spre transport și depozitare, în contextul creșterii comenzilor online. Totodată, ne bucură să vedem că experiența noastră ne permite să intuim atât de prompt tendințele din mediul de business local, având în vedere că unele din cele mai recente analize ale noastre au fost dedicate tocmai acestor sectoare, și vom depune toate eforturile ca și pe viitor să oferim atât informații de business puse în contextul corect, cât și predicții susținute de analize riguroase.” a declarat Roxana Popescu, Managing Director KeysFin, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

Geografic vorbind, cele mai multe noi companii au fost înființate în capitală (9810), pe locurile următoare situându-se Clujul (3116) și Ilfov (2878). La polul opus se află județele Argeș, Dâmbovița și Gorj care au înregistrat scăderi cuprinse între 45% și 48% față de primele șapte luni ale anului trecut. Defalcat pe sectoare de activitate, cele mai mari scăderi au fost înregistrate în agricultură (-62,6%), cultură și divertisment (60,7%) respectiv industria prelucrătoare (52,4%).

Comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a continuat să fie unul dintre motoarele economiei românești, volumul tranzacțiilor crescând cu 0,3% în prima jumătate a anului față de perioada similară a anului trecut. Cifra de afaceri a comerțului cu ridicata a crescut de asemenea cu 2,2%. Creșteri semnificative s-au înregistrat și în sectorul construcțiilor, unde volumul lucrărilor a fost mai mare cu 21% în primul semestru al anului față de perioada ianuarie-iunie a anului 2019.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: