ICCJ transează definitiv modul de calcul al prescriptiei obligatiilor fiscale aferente impozitului pe profit

Data publicarii: 22-09-2020 | Economie
Una dintre cele mai dezbătute chestiuni în materia dreptului fiscal, în reglementarea momentului de la care se calculează termenul de prescripție pentru obligațiile fiscale aferente impozitului pe profit, a fost tranșată la data de 14 septembrie de către Înalta Curte de Casație și Justiție, prin completul pentru soluționarea recursurilor în interesul legii. Decizia limitează dreptul autorităților de control de a prelungi termenele de prescripție, venind în acest sens în sprijinul contribuabilului. Ea vine după o perioadă de mai bine de 15 ani în care organele de inspecție fiscală aveau posibilitatea de a-și extinde în mod nelegal și artificial a perioadei de prescripție cu privire la dreptul de a stabili obligații fiscale de la 5 la 6 ani prin calcularea termenului cu data de 1 ianuarie a anului următor celui prevăzut de lege cu privire la obligativitatea depunerii declaratiei 101 privind impozitul pe profit.

„Cu toate că, în mod constant, contribuabilii au invocat faptul că nu depunerea declarației de impunere este momentul care marchează debutul termenului de prescripție, ci momentul la care s-a constituit baza de impunere, respectiv sfârșitul anului fiscal pe parcursul căruia s-a obținut profitul impozabil, organele fiscale și-au menținut poziția, iar instanțele de judecată au pronunțat soluții neunitare, susținând fie poziția organelor fiscale, fie pe cea a contribuabilului”, scriu Bogdan Mărcuțel, senior manager associate și Ștefan Mihărtescu, senior associate la Reff & Asociații | Deloitte Legal.

Potrivit celor doi experți Reff Asociații, „problema a fost soluționată în mod definitiv în cursul zilei de luni, 14 septembrie, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, care, în cadrul recursului în interesul legii, a stabilit că termenul de cinci ani de prescripție a dreptului organului fiscal de a stabili obligații fiscale reprezentând impozit pe profit și accesorii ale acestora curge de la data de 1 ianuarie a anului următor anului fiscal în care s-a realizat profitul impozabil din care rezultă impozitul pe profit datorat de contribuabil”.

Cum se va aplica această hotărâre? Ei bine, decizia Curții Supreme este obligatorie, motiv pentru care, odată ce aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial, organele fiscale, în cea ce privește impozitul pe profit, vor fi obligate să excludă cel de-al șaselea an de prescripție pe care acestea îl luau în calcul în mod artificial și profund nelegal. De asemenea, în privința inspecțiilor fiscale deja începute, organul fiscal trebuie să se abțină să emită orice titlu de creanță fiscală pentru respectivul an ce intră sub incidența prescripției.

„Soluția ÎCCJ rezolvă o problemă de drept care se referă, în special, la trecut. În ceea ce privește viitorul, noul Cod de procedură fiscală prevede că termenul de prescripție a dreptului de stabilire a creanțelor fiscale începe să curgă de la data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligația fiscală. Cu toate că legislația nouă se apropie, cu jumătate de an, de interpretarea dată de instanța supremă, rămâne întrebarea dacă noua legislație nu consacră, la rândul ei, o soluție artificială, neunitară și nesusținută de vreun temei și dacă nu ar trebui ca și aceasta să se alinieze deciziei stabilite de Înalta Curte de Casație și Justiție”, conchid experții Reff & Asociații.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: