Acordul post-Brexit – reguli pentru schimburile comerciale cu produse de origine preferentiala

Data publicarii: 18-01-2021 | Economie
Cu doar câteva zile înainte de expirarea perioadei de tranziție, Uniunea Europeană a încheiat un acord cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord prin care se stabilește modul în care se vor derula de acum încolo relațiile economice dintre cele două părți. Acest acord care a intrat în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2021, prevede eliminarea completă a taxelor vamale dar atenție, nu pentru toate produsele ci doar pentru cele care respectă regulile de origine preferențială.

Ce înseamnă origine preferențială? Ei bine, acest titlu se acordă mărfurilor care sunt produse sau prelucrate integral sau substanțial într-o țară anume, care sunt parte a unui acord de comerț preferențial. Acestea pot beneficia astfel de taxe reduse ori de taxe zero la import.

De ce anume trebuie să țină cont comercianții vizați? Ei bine, începând cu acest an, companiile implicate în relații comerciale cu Regatul Unit al Marii Britanii trebuie să verifice care sunt taxele vamale standard aplicate de Uniunea Europeană și Regatul Unit pentru produsele pe care le comercializează. Și asta pentru că o mare parte din țările membre ale Uniunii aplică deja taxe foarte mici pentru anumite categorii de produse. Este deci posibil ca acestea să beneficieze chiar de taxe vamale zero, caz în care companiile nu vor avea obligația de a îndeplini formalitățile privind originea preferențială.

„În cazul în care există taxe vamale, companiile implicate trebuie să stabilească posibila origine preferențială a mărfurilor, pe baza regulilor de origine incluse în acord, pentru a solicita cu succes taxe vamale zero pentru un produs importat din UE sau Regatul Unit. În acest scop, este necesar să se demonstreze că produsul implicat provine din UE sau Regatul Unit din perspectiva originii preferențiale. Este important de menționat că solicitarea unui tratament tarifar preferențial este o decizie comercială care nu trebuie luată imediat. Dacă lanțul de aprovizionare a companiei nu este încă pregătit să îndeplinească toate cerințele impuse de aceste reguli, mărfurile pot fi importate în UE sau Regatul Unit cu taxe vamale nepreferențiale/standard cu posibilitatea de a solicita cota preferențială (zero) în termen de trei ani de la momentul importului”, scrie Vladislav Dabija, manager taxe indirecte în cadrul Deloitte România.

„După ce s-a stabilit că produsul în cauză îndeplinește regula de origine preferențială, comerciantul trebuie să se informeze cu privire la modul în care trebuie să facă cererea de origine preferențială la importul său în UE sau Regatul Unit. Acordul permite comercianților să solicite taxa vamala preferențială pe baza atestatelor de origine (constând într-o declarație a furnizorilor înscrisă pe factură) sau a informațiilor pe care le deține importatorul. În ambele cazuri, cererea de origine preferențială trebuie să se bazeze pe informațiile și documentele suport care susțin originea solicitată.

Pentru a atesta originea pe documente comerciale la importul în Regatul Unit, exportatorii din UE trebuie, în general, să fie înregistrați în sistemul REX (Sistemul exportatorilor autorizați). Însă pentru mărfurile cu o valoare mai mică de 6.000 de euro nu este necesară înregistrarea REX. La importul în UE, exportatorii din Regatul Unit trebuie să prezinte un atestat de origine ce include numerele lor EORI (număr de înregistrare şi identificare a operatorilor economici) din Regatul Unit”, concide acesta.