Daikin: Locuințele viitorului vor avea un consum de energie aproape zero

Data publicarii: 04-06-2021 | Mediu
Daikin, unul dintre cei mai importanți producători de echipamente de încălzire și răcire, cu o experiență de aproape un secol în domeniu, contribuie la reducerea amprentei de carbon pe care o lasă clădirile rezidențiale, susținând creșterea ponderii echipamentelor ce folosesc energie regenerabilă la 40% până în 2030.

În prezent, majoritatea locuințelor sunt încălzite în continuare cu sisteme vechi bazate pe combustibili fosili, poluanți, precum petrolul sau cărbunele, acestea fiind responsabile de cel puțin 36% din toate emisiile CO2 din Uniunea Europeană. În acest context, compania propune câteva direcții esențiale care să ajute procesul de transformare și decarbonizare a locuințelor.

„Energia regenerabilă joacă un rol esențial în atingerea noilor obiective „verzi”. Daikin are ca țintă să ajungă la o amprentă netă de carbon zero în întreaga activitate până în 2050, iar cele patru direcții principale pe care le avem în plan sunt absolut necesare pentru asigurarea unui nivel cât mai ridicat de decarbonizare în ceea ce privește încălzirea locuințelor. Pompele de căldură sunt viitorul pieței de încălzire, fiind de până la patru ori mai eficiente decât soluțiile tradiționale de încălzire”, explică Daniel Vasile, Managing Director Daikin România.

Primul pas propus de Daikin pentru decarbonizarea locuințelor presupune consolidarea noilor reguli de construcție privind utilizarea energiei. Potrivit specialiștilor companiei producătoare de sisteme de încălzire și răcire, pompele de căldură au deja o cotă de piață de 50% în casele noi unifamiliale din Europa, aplicarea noilor norme făcând ca acestea să devină sistemele implicite de încălzire.

Cel de-al doilea pas propus de companie este creșterea ratei de înlocuire a sistemelor vechi, care potrivit specialiștilor Daikin trebuie să se dubleze de la 1% până la 2% în 2030. Prin creșterea ratei de înlocuire, sistemele depășite din punct de vedere tehnologic pot fi înlocuite cu unele eficiente din punct de vedere energetic, lucru care conduce implicit și la reducerea emisiilor de carbon.

A treia etapă constă în eliminarea stimulentelor pentru combustibili fosili de care beneficiază în prezent diferite sisteme de încălzire. Decalajele dintre prețurile energiei electrice și a gazelor din multe state membre ale Uniunii Europene sunt încă foarte mari, mult prea mari pentru ca pompele de căldură să fie accesibile tuturor cetățenilor.

În fine, ultimul pas presupune ca aceste sisteme performante și prietenoase cu mediul să devină norma și nu excepția în piața de înlocuire.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: