Numărul angajaților în IT din România a crescut cu 10% în 2020 față de 2019, și cu 16% în 2021 față de 2020 | Studiu

Data publicarii: 29-06-2021 | HR/Cariere
Pandemia de Covid-19 ne-a afectat în nenumărate feluri, nu doar din punct de vedere medical. S-au produs schimbări semnificative și pe piața muncii, lucruri considerate ca fiind absolut normale în 2019, devenind exemple ale trecutului în mai puțin de 2 ani. Din ce în ce mai multe companii organizează acum interviurile de angajare în mediu virtual, tot mai mulți angajați au trecut la sistemul WFH (work from home). Ce s-a întâmplat însă pe piața muncii din sectorul IT din România în această perioadă? Cum a evoluat numărul angajaților din acest sector al economiei și în ce măsură a fost acesta influențat de pandemie?

Încercând să răspundă cât mai concret la aceste întrebări, SRD-media împreună cu Adrian Lupău, specialist în vânzări B2B și expert LinkedIn, au realizat recent un studiu despre evoluția domeniului IT din țara noastră.

Rezultatele acestui studiu sunt însă cât se poate de clare în ceea ce privește evoluția pieței muncii IT. Potrivit acestuia, dintre companiile mici de IT, cel mai mult de câștigat au avut cele din Cluj, acestea înregistrând o creștere de 15% a numărului de angajați față de 2019. La polul opus se află companiile mici din București, unde creșterea este de doar 1,5%. Mai mult, în cazul capitalei, înregistrăm chiar o scădere de 0,4% în 2021 raportat la cifrele din 2020.

În ceea ce privește companiile medii de IT din România, creșterea la nivelul numărului de angajați este de 11% în Cluj, respectiv 13% în capitală. În această categorie intră toate companiile care au între 50 și 100 de angajați.

Pe de altă parte, companiile mari din acest domeniu, au înregistrat un adevărat boom în anul 2021, marile corporații prezente pe piața din Cluj având acum cu 57% mai mulți angajați decât în anul 2019. Creșteri semnificative au fost înregistrate și de sediile din capitală ale unor mari corporații, ce-i drept la un nivel mult mai mic decât cel raportat de firmele clujene, cu o medie de 8%.

Pentru acest studiu, cei de la SRD-media împreună cu Adrian Lupău au analizat peste 200 de companii prezente pe piața de IT din România, datele cu privire la numărul de angajați fiind extrase din portalul LinkedIn.

“Pentru colectarea datelor, am folosit LinkedIn, cu versiunea sa profesională Sales Navigator, deoarece reprezintă singura sursă de date în timp real despre evoluția companiilor. Asta se datoreaza faptului ca este actualizată permanent de către toți membrii rețelei. Când vorbim despre date, nu există nicio sursa de 'adevăr' suprem fiindcă datele prin natura lor sunt perisabile și în continua schimbare, însă diferența o face modul în care aceste date sunt colectate și actualizate. Tocmai din acest punct de vedere, LinkedIn prezintă un avantaj, fiind singura rețea profesională de business ce a avut o creștere semnificativă în 2020. Antreprenorii și-au îndreptat atenția spre mediul online pentru a genera noi oportunități în lipsa mijloacelor tradiționale - conferințe și evenimente de business - ce au devenit indisponibile din cauza pandemiei.” - Adrian Lupău, specialist în vânzări B2B și expert LinkedIn.