Studiu ING Bank: unu din trei români plănuiește să își cumpere o locuință în următorul an

Data publicarii: 07-07-2021 | Imobiliare
Potrivit unui studiu Ipsos realizat pentru ING Bank în luna iunie a acestui an, 70% dintre români consideră prețul actual al caselor ca fiind supraevaluat în vreme ce 77% dintre ei se așteaptă ca valoarea lor să crească în anul care urmează. Cu toate acestea, unul din trei români plănuiește să își cumpere o locuință în următoarele 12 luni, potrivit aceluiași studiu.

Majoritatea celor care își propun achiziționarea unei locuințe noi, mai precis 65% dintre aceștia, intenționează să o facă împreună cu un partener. 54% au de asemenea în vedere achiziționarea unui credit ipotecar.

Dintre motivele pentru care românii își doresc achiziționarea unei locuințe, amintim speranța pentru un trai mai bun (22%), dorința de a cumpăra în loc de a sta în chirie (14%), cea de a cumpăra și de a oferi spre închiriere (8%) ori cea de a se muta împreună cu partenerul de viață (19%).

Dintre cele mai importante detalii la care se uită respondenții studiului înainte de a cmpăra o locuință remarcăm prețul (37%), dar și locația (35%). Contează de asemenea pentru români și mărimea apartamentului sau a casei, anul construcției sau accesul la spațiile exterioare.

Potrivit aceluiași studiu comandat de ING Bank, 57% dintre respondenți intenționează să utilizeze economiile personale pentru avansul plătit la achiziționarea unei noi locuințe. De asemenea, 55% intenționează să folosească salariul pentru același scop. 85% dintre respondenți preferă să dea un avans mai mare și să plătească rate mai mici, în măsura în care își permit acest lucru.

Studiul remarcă de asemenea felul în care preferințele românilor în materie de spații locative s-au modificat ca urmare a pandemiei de Covid-19. Astfel, 45% dintre respondenți iau în calcul spațiul exterior în vreme ce 44% consideră ca fiind extrem de importantă o bună conexiune la internet de mare viteză atunci când intenționează să achiziționeze o locuință. Mia puțin importante sunt existența aerului condiționat sau a unei piscine ori poziționarea mai aproape de centrul orașului ori de locul de muncă. Pentru cei care dețin deja o locuință și își doresc o schimbare, cele mai importante două aspecte sunt mărimea spațiului locativ (38%) respectiv mărimea spațiului exterior (35%). Acestea sunt de altfel și principalele aspecte pe care și le doresc să le modifice în urma achiziției noii locuințe.

Menționăm de asemenea că două treimi din cei care au răspuns la sondaj consideră deținerea unui imobil ca fiind o investiție bună, o cale optimă pentru asigurarea unei siguranțe financiare la vârsta pensionării. Peste jumătate din români sunt mulțumiți de locuințele achiziționate până acum, 58% declarând că dețin suficient spațiu pentru a se bucura de confortul necesar pentru a putea lucra de acasă.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: