Măsurile de încurajare a pieței imobiliare între creșterea plafonului de TVA și aplicarea unei pseudo cote reduse: limitele impuse de legislația europeană

Data publicarii: 15-10-2021 | Imobiliare
Propunerea de a avea două cote de TVA pentru o singură tranzacție poate fi o măsură binevenită pentru piața imobiliară și cumpărători. Aceasta trebuie însă analizată și din perspectiva limitărilor politicii fiscale care decurg din legislația Uniunii Europene. Impozitele indirecte sunt guvernate, după cum bine știm, de directive europene care trebuie transpuse și la nivel național în statele membre dar și de regulamente cu aplicabilitate directă în legislația locală.

Proiectul de lege votat recent de Senatul României care prevede posibilitatea aplicării a două cote de TVA diferite pentru aceeași tranzacție imobiliară, excede limitele directivei europene din domeniu, directivă cu caracter obligatoriu pentru un stat membru al Uniunii. Nerespectarea acesteia, poate conduce la declanșarea unei proceduri de infringement în vederea realinierii legislației. Proiectul recent votat, prevede ca pentru o singură tranzacție imobiliară se aplică cota redusă de 5% până la valoarea de 450.000 de lei, respectiv cota standard de 19% pentru toate tranzacțiile care depășesc această sumă.

„Majoritatea țărilor UE au cote reduse de TVA pentru anumite categorii de produse și servicii, în conformitate cu limitele impuse de Directiva de TVA. În acest sens, cota standard, respectiv cota redusă se vor aplica ca procent din baza de impozitare adică asupra contrapartidei obținute pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii realizate. Directiva de TVA nu prevede aplicarea diferențiată de cote de TVA pentru aceeași tranzacție în funcție de un plafon valoric”, scrie Daniel Anghel, partener și lider al serviciilor fiscale și juridice în cadrul PwC România.

România a introdus relativ recent cota redusă de 5% TVA pentru vânzările de locuințe, ca parte a politicilor sociale, în limitele premise de directiva europeană. Potrivit Codului Fiscal, această cotă se poate aplica pentru locuințele care au o suprafață de maximum 120 mp cu tot cu anexe, câtă vreme suma totală a tranzacției nu depășește cifra de 450.000 de lei inclusiv TVA.

„Prin măsura propusă prin proiectul votat de Senat, toate vânzările de locuințe având caracteristicile precizate anterior se vor supune cotei reduse de 5% TVA până la valoarea de 450.000 lei, depășind sfera cotei reduse, așa cum este prevăzută în directivă întrucât nu se mai respectă criteriile de încadrare în politica socială care ar viza doar locuințe având anumite caracteristici de suprafață și valoare, destinație etc.

Pe de altă parte, parlamentul a votat anul trecut un proiect de modificare a Codului Fiscal prin care plafonul până la care urma să se aplice cota redusă de TVA de 5% era majorat la 140.000 euro, o măsura compatibilă cu directiva de TVA, dar care a fost amânată până în anul 2022. Astfel, actualul proiect care prevede cele două cote de TVA pentru aceeași tranzacție imobiliară nici nu ar fi justificat atâta timp cât plafonul oricum este preconizat să fie mărit începând cu anul viitor”, adaugă el.