Studiu EY: Reformele fiscale globale si presiunile exercitate de pandemie asupra lanturilor de aprovizionare amplifica incertitudinile din zona preturilor de transfer

Data publicarii: 22-10-2021 | Economie
Potrivit unui raport recent al EY, la nivel global, reformele fiscale internaționale, digitalizarea, schimbarea de abordare a inspecțiilor fiscale și mai ales necesitatea reconfigurării lanțurilor de aprovizionare ca urmare a problemelor cauzate de pandemia de Covid-19, vor pune o presiune fără precedent asupra departamentelor de prețuri de transfer din cadrul companiilor din întreaga lume. Respondenții care au participat la studiul amintit mai sus și anume EY International Tax and Transfer Pricing consideră că inspecțiile fiscale vor deveni mai frecvente și mai riguroase. Astfel, 65% dintre aceștia prevăd o creștere a numărului de controale pe tema prețurilor de transfer în vreme ce 53% anticipează o verificare mai atentă a documentelor referitoare la prețurile de transfer. Nu în ultimul rând, mai bine de 48% anticipează controale mai riguroase decât până în prezent care să vizeze întregi lanțuri creatoare de valoare.

Studiul EY a for organizat la nivel global, fiind sondate opiniile a 979 de profesioniști din domeniul prețurilor de transfer din 25 de sectoare de activitate și 53 de țări. Acesta și-a propus să scoată în evidență faptul că gestionarea riscului fiscal va fi principalul factor ce va determina schimbarea modelului de prețuri de transfer.

Printre temele cu cea mai mare probabilitate de a face obiectul controalelor fiscale, menționate de respondenții studiului EY, se numără cele legate de localizarea activelor și dreptul de proprietate asupra acestora, controlul riscurilor, sediile permanente respectiv serviciile de consultanță și management. Pe de altă parte, pentru companiile din România, mai îngrijorătoare decât creșterea numărului de inspecții sunt schimbările în modalitățile de abordare și în volumul de informații solicitate de către autoritățile statului.

”Companiile trebuie să își întocmească temeinic dosarele de prețuri de transfer și, mai ales, să fie pregătite pentru a răspunde nu doar repede, ci și într-un mod cât mai cuprinzător la întrebările detaliate din zona prețurilor de transfer ce le vor fi adresate de către autoritățile fiscale în inspecții. Mai mult, anul 2020 nu a fost un an normal din punct de vedere economic, ceea ce în mod cert a provocat variații în zona prețurilor de transfer. De aceea, este extrem de important ca impactul suferit să fie analizat și documentat de companiile asociate. Cum cooperarea și schimbul de informații între autoritățile fiscale, cerințele de raportare și transparență fiscală vor pune și ele inevitabil o presiune pe domeniul prețurilor de transfer, anticipăm că vom vedea și o continuă creștere a controverselor fiscale în această materie”, avertizează Adrian Rus, Partener, liderul departamentului Prețuri de transfer, EY România.

Potrivit aceluiași studiu, restructurarea lanțurilor de aprovizionare, respectiv modificarea modelelor de lucru, sunt văzute ca schimbări fundamentale în dinamica activităților comerciale la nivel global, schimbări care au un impact imediat și real asupra activităților din domeniul prețurilor de transfer. Astfel, 61% dintre directorii executivi care au participat la sondaj au declarat că există posibilitatea de a lua o serie de măsuri în anii care urmează, măsuri menite să modifice modul de abordare al companiilor pe care le conduc, în raport cu prețurile de transfer dar și cu activitățile de conformitate și documentația aferentă.