PwC: Cum se acordă zile libere pentru părinți pe durata suspendării cursurilor sau școlii online

Data publicarii: 26-10-2021 | HR/Cariere
Cel puțin pentru două săptămâni de acum încolo, școlile vor rămâne închise ca urmare a măsurilor luat de autorități pentru reducerea răspândirii virusului Covid-19. În tot acest timp, și nu doar acum, ci de fiecare dată când autoritățile iau astfel de măsuri, părinții pot beneficia de zile libere plătite care să le permită să aibă grijă de copiii rămași acasă. Astfel, prin Ordonanța 110/2021, Guvernul a stabilit că și în acest an, părinții se pot bucura de aceleași beneficii care au fost în vigoare și anul trecut în contextul pandemiei. Măsura nu se aplică însă în perioada vacanțelor școlare.

În cazul familiilor care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilități de până la 26 de ani, zilele libere vor fi acordate în mod obligatoriu de către angajator unuia dintre părinți. Pentru a putea fi acordate aceste zile libere, trebuie însă ca locul de muncă al părintelui să nu permită telemunca.

Nu beneficiază de zile libere părinții care se află în concediu pentru creșterea copiilor, în concediu fără plată sau de odihnă, care au rapoartele de muncă suspendate ca urmare a întreruperii temporare a activității angajatorului și nu realizează venituri supuse impozitului pe venit.

Pentru a deconta aceste zile libere, angajatorul trebuie să depună o cerere la agenția pentru ocuparea forței de muncă din județul în care își desfășoară activitatea. Cererea respectivă va trebui să fie însoțită și de documente justificative cu privire la îndeplinirea condițiilor de decontare a indemnizației. Angajatorul are la dispoziție 30 de zile lucrătoare de la efectuarea plății contribuțiilor și impozitelor aferente indemnizației pentru a depune cererea respectivă.

„Indemnizația pentru zilele libere este de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Indemnizația este supusă impozitării și plății contribuțiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum și plății contribuției asiguratorii pentru muncă”, scrie Irina Marinescu, director PwC România.

De asemenea, „angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională și personalul din unitățile sanitare publice beneficiază de zilele libere numai cu aprobarea angajatorului. În situația în care angajatorul nu aprobă cererea de acordare a zilelor libere, părintele are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcție/solda de funcție corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare. Acest drept este condiționat de respectarea de către celălalt părinte a prevederilor privind telemunca sau dacă nu beneficiază deja de zile libere”, adaugă aceasta.