Raport PwC-Forumul Economic Mondial: Un preț minim al carbonului, la nivel global, ar impulsiona reducerea emisiilor

Data publicarii: 09-11-2021 | Media
Potrivit unui raport realizat de PwC și Forumul Economic Mondial, un nivel minim al prețului carbonului la nivel internațional, ar putea impulsiona reducerea mai rapidă a emisiilor de dioxid de carbon și a altor gaze cu efect de seră, limitând în același timp efectele schimbărilor climatice.

”Impunerea unui nivel minim al prețului internațional al carbonului ar fi cea mai eficientă măsură pentru încurajarea investițiilor în energie regenerabilă și de reducere semnificativă a emisiilor la nivel global, cu peste 12%. Potrivit calculelor realizate de PwC, costul aplicării unei astfel de măsuri ar fi mai mic de 1% din PIB-ul global și ar putea fi compensat prin evitarea pierderilor economice asociate încălzirii globale”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

În acest moment, prețurile actuale crează fel și fel de condiții concurențiale inegale, limitând ambițiile climatice ale țărilor care se tem că și-ar putea pierde competitivitatea la nivel global.

De asemenea, în luna iunie a acestui an, Fondul Monetar Internațional a prezentat cadrul pentru stabilirea ICPF, cadru legal care propune niveluri diferite de preț în funcție de stadiul de dezvoltare al fiecărui stat. Conform propunerilor FMI, ICPF ar urma să ajungă până în anul 2030 la nivelul de 75 de dolari pe tonă în cazul statelor cu venituri mari, 50 de dolari pe tonă pentru statele cu venituri medii respectiv 25 de dolari pe tonă pentru statele cu venituri mici. E o structură care are ca principal scop limitarea posibilității ca emisiile să fie mutate în țări în care costul acestora este scăzut, încurajând în același timp țările cu venituri mici să contribuie și să participe la rândul lor la reducerea emisiilor.

Potrivit aceluiași raport PwC menționat anterior, ICPF ar putea genera venituri suplimentare de până la trei procente din PIB în unele țări, venituri care pot fi distribuite gospodăriilor cu venituri mici, realizând astfel o tranziție mai justă din punct de vedere energetic. De asemenea, reducerea emisiilor cu doar 12 procente datorată unui nivel minim de preț al carbonului, combinată cu angajamentul fiecărei țări în parte de a reduce emisiile, ar putea contribui la o limitare a încălzirii globale cu cel puțin două grade Celsius peste nivelul preindustrial. Cu eforturi suplimentare, s-ar putea atinge chiar nivelurile stabilite în urma Acordului de la Paris, și anume de 1,5 grade Celsius. De asemenea, potrivit PwC, rata de reducere a emisiilor de carbon la nivel global a ajuns la 2,5% în 2020, în creștere ușoară față de anul anterior când era de 2,4%.