Sondaj PwC: Munca la distanță a crescut productivitatea, dar și cazurile de burnout care reprezintă una dintre cauzele recordului de demisii la nivel globa

Data publicarii: 26-11-2021 | Economie
Potrivit sondajului Future of Work and Skills realizat de PwC, munca la distanță și munca hibridă au crescut în ultima perioadă productivitatea pe termen scurt pentru majoritatea companiilor la nivel global. Pe de altă parte, încrederea angajaților în angajatori a scăzut, mulți dintre aceștia nereușind să echilibreze timpul alocat vieții personale cu cel de muncă, lucru care a condus în multe cazuri la burnout.

Astfel, aproape 60% dintre cei care au răspuns la acest sondaj au declarat că organizațiile lor au avut parte de rezultate semnificativ mai bune față de obiectivele de productivitate și performanță a angajaților stabilite în ultimele 12 luni, doar 4% raportând performanțe mai slabe decât cele preconizate. În același timp, doar 31% dintre directorii generali și cei de resurse umane susțin că în acest moment există un nivel de încredere ridicat între angajați și managerii lor direcți. 74% dintre respondenții care au participat la studiu nu cred că oamenii pot gestiona eficient timpul personal în raport cu volumul de muncă.

”Menținerea și chiar creșterea productivității angajaților de la apariția pandemiei, în condițiile muncii de la distanță, a surprins pozitiv organizațiile care aveau inițial așteptări pesimiste. Însă pe măsură ce timpul a trecut, noul mod de lucru începe să arate și neajunsurile. Dificultatea de a gestiona în paralel munca și responsabilitățile familiale, de exemplu, lipsa interacțiunii față în față cu colegii, incertitudinea socială generată de pandemie sunt doar câțiva factori care explică valul de demisii la nivel global și atașamentul tot mai scăzut față de angajatori.

Este încurajator faptul că, în sondajul actual, aproape 40% dintre lideri au spus că încrederea dintre angajații și managerii lor direcți este foarte importantă. Companiile trebuie să găsească un echilibru între modul de lucru și sănătatea oamenilor având o abordare bazată pe date pentru a înțelege și a preveni motivele care au diminuat capacitatea de retenție a angajaților”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC Romania.

Sondajul amintit mai sus a fost realizat în luna septembrie a acestui an, la acesta participând 4000 de directori generali și de resurse umane din 26 de state la nivel global și 28 de industrii diferite. Rezultatele acestuia scot în evidență de asemenea faptul că burnoutul a devenit în sine o epidemie în rândul angajaților, fiind recunoscut oficial ca o boală de către Organizația Mondială a Sănătății.

Potrivit aceluiași sondaj amintit mai sus, un număr record de angajați obosiți și anxioși își dau demisiile de la locurile lor de muncă la nivel global. Doar în Statele Unite, mai bine de 20 de milioane de oameni și-au părăsit locurile de muncă în perioada aprilie - august 2021 potrivit Biroului de Statistică a Muncii. Biroul similar din Marea Britanie a raportat nu mai puțin de 1 milion de astfel de cazuri în aceeași perioadă la nivelul Regatului Unit.