Sondaj PwC: Încrederea în performanța sectorului imobiliar revine în 2022, dar investitorii sunt îngrijorați de inflație și lipsa muncitorilor

Data publicarii: 06-12-2021 | Imobiliare
Potrivit raportului Emerging Trends in Real Estate 2022 realizat de PwC și Urban Institute, nivelul de încredere a investitorilor imobiliari în performanța acestui sector este semnificativ mai mare decât în urmă cu un an, în ciuda faptului că aceștia menționează și o serie de incertitudini. Companiile își doresc să reia proiectele amânate, singurele rețineri fiind cauzate de inflație.

Astfel,88% dintre cei care au participat la studiu arată că principalele lor îngrijorări pentru anul 2022 și următorii 3 până la 5 ani sunt legate de costurile de construcție și disponibilitatea resurselor, urmate de disponibilitatea activelor și a terenurilor adecvate pentru achiziție și dezvoltare (66%). De asemenea, 61% dintre respondenți sunt îngrijorați de cerințele de sustenabilitate și decarbonizare.

”Față de anul trecut, când doar 23% dintre respondenți erau optimiști în privința perspectivei afacerilor lor, a profitabilității și numărului de angajați, acum aproximativ jumătate dintre cei chestionați cred că toți cei trei indicatori se vor îmbunătăți. Revenirea încrederii se datorează în principal măsurilor de sprijin din partea guvernelor. Totuși companiile nu sunt îngrijorate de faptul ca aceste programe de susținere se vor încheia, ci de durata valului inflaționist și de impactul pe care acesta îl are asupra costurilor și termenelor de livrare”, a declarat Francesca Postolache, Partener PwC România.

De asemenea, 59% dintre respondenți se așteaptă ca în anul care urmează să fie cumpărători neți de active imobiliare, un procent semnificativ mai mare decât cel de anul trecut, când doar 55% dintre investitorii imobiliari erau optimiști din acest punct de vedere. Acest optimist reflectă pe de o parte orientarea către alte clase de active decât cele tradiționale, pe de altă parte un factor de încredere mai mare decât în anii trecuți.

Dacă ne raportăm la piețele individuale, în topul celor mai active piețe din ultimele 12 luni se clasează Germania cu o valoare a tranzacțiilor de 71 miliarde de euro. Aceasta este urmată de Marea Britanie (70 de miliarde de euro) și Franța (32 miliarde de euro). La polul opus, cele mai mici valori au fst înregistrate în Belgia (2 miliarde de euro), Portugalia (2 miliarde de euro) și România (1 miliard de euro).

Pe sectoare, raportul evidențiază dominația birourilor și a retailului. Pe de altă parte, în ciuda faptului că birourile au rămas cel mai mare sector la nivel global în perioada martie 2020 - septembrie 2021, volumul tranzacțiilor a scăzut la 38% față de nivelul de 49% din anul 2019. Valorile au scăzut de asemenea cu 27% la 255 miliarde de euro, potrivit RCA (Real Capital Analytics).

De asemenea, sectorul care a avut parte de cele mai multe câștiguri de pe urma pandemiei rămâne cel logistic în ciuda avântului pe care în această perioadă l-au avut sectorul comerțului onine și cel al rezidențialului. Clasamentul celor mai atractive orașe europene pentru investiții imobiliare denotă de asemenea faptul că, pe termen scurt, investitorii se bazează în continuare pe orașele importante ale Europei, topul fiind condus de Londra, urmată de Berlin, Paris, Frankfurt, Munchen, Madrid, Amsterdam, Hamburg, Barcelona și Bruxelles.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: