Punct de vedere EY Romania: Cadourile de Craciun – intre traditie si fiscalitate

Data publicarii: 15-12-2021 | Finante-Banci
În mod tradițional, ultima lună a anului este și luna bilanțurilor, a pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă și nu în cele din urmă, a planurilor pentru anul care urmează. Decembrie este pe de altă parte și luna recunoștinței iar companiile doresc ca an de an, în perioada sărbătorilor, să își arate recunoștința față de parteneri și clienți pentru încredere și colaborare față de angajați și așa mai departe.

Care sunt însă cadourile pe care companiile le pot oferi astfel încât să beneficieze și de facilități fiscale? Tichete cadou? Cadouri? Sume de bani? Care sunt aspectele fiscale la care companiile ar trebui să fie atente în această perioadă?

Cele mai des întâlnite forme în care companiile aleg să își manifeste recunoștința sunt tichetele cadou sau cadourile în natură, oferite cu ocazia Crăciunului. Astfel, ele le mulțumesc angajaților pentru anul care se încheie, oferindu-le mici atenții care să le aducă un plus de bucurie.

Companiile au opțiunea de a oferi tichete cu valori mari însă e bine de știut că până în valoarea de 150 de lei, acestea sunt scutite de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale.

„Nimic nu-i poate împiedica pe angajatori să le ofere salariaților și o sumă de bani, pentru că și în acest caz se va aplica aceeași facilitate fiscală. Dar, pentru că “forma” se pare că este în continuare destul de importantă (deși se tot discută de „substanța” care ar trebui să prevaleze), angajatorii trebuie să fie atenți și să prevadă acest gest de recunoștință fie în contractul colectiv de muncă, fie în regulamentul intern. Prevederea lui în contractul individual de muncă este mai rar întâlnită”, scriu Simona Tudor, HR & Payroll Manager, Global Compliance and Reporting, Stela Andrei, Partener Asociat, Impozit pe venit și contribuții sociale, Răzvan Ungureanu, Director, Business Tax Advisory (BTA) și Florina Parîng, Senior Manager, Taxe Indirecte, EY România.

Astfel, pentru tot ce depășește limita de 150 delei amintită mai sus, pentru fiecare angajat, societățile vor datora contribuții sociale și impozit pe venit. Din punct de vedere al impozitului pe profit, acest tip de cheltuieli sunt considerate ca fiind cheltuieli sociale fiind prin urmare deductibile în limita a 5% din costurile cu salariile. Compania trebuie să aibă în vedere de asemenea și costul cu TVA pe care îl va suporta pentru cadourile oferite angajaților.

Ce se întâmplă însă cu cadourile acordate altor persoane decât angajații companiei sau copiii acestora?

Ei bine, „în ceea ce privește acțiunile de protocol, pentru tichetele cadou acordate, societățile vor datora doar impozit pe venit, acestea fiind încadrate la venituri din alte surse. E de avut în vedere forma și aici – în privința evidenței nominale a beneficiarilor care trebuie să cuprindă o serie de informații personale pentru care GDPR-ul este extrem de important.

Pe de altă parte, în cazul cadourilor în natură – cum ar fi coșurile de Crăciun cu bunătăți – având în vedere că nu sunt prevăzute în mod expres în Codul fiscal la vreo categorie de venit, ca fiind impozabile sau neimpozabile, logica și practica ne pot spune că acestea nu se impozitează. Totuși, nu este exclus ca surprizele să apară, în cazul unui control fiscal, iar aceste cadouri să fie reconsiderate, în categoria de venituri impozabile ca fiind venituri din alte surse. Totuși, sperăm că ANAF să fie diligentă și să-și facă cunoscută interpretarea, în cazul în care este una nefavorabilă contribuabililor, solicitând de asemenea legiuitorului clarificări legislative viitoare. În acest fel, avem convingerea că autoritățile fiscale vor reuși să dea dovadă de interes în dezvoltarea unei relații bazată pe încredere și credibilitate cu contribuabilii.

În ceea ce privește impozitul pe profit, în cazul cadourilor oferite partenerilor de afaceri, sub forma tichetelor cadou sau a cadourilor în natură, acestea sunt considerate cheltuieli de protocol, care sunt deductibile în limita a 2% din profitul contabil al companiei. Dacă TVA a fost dedusă la achiziția cadourilor acordate în cadrul acțiunilor de protocol, atunci compania va suporta un cost cu TVA pentru suma care depășește pragul de 100 lei/cadou” conchid cei patru specialiști EY.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: