HR Barometru: 72% dintre companiile din România au adoptat munca hibrid, dar prezența este încă redusă. Peste jumătate estimează o revenire masivă la birou pe termen lung

Data publicarii: 29-12-2021 | HR/Cariere
Potrivit sondajului HR Barometru inițiat și realizat de PwC România, prezența la birou rămâne în continuare scăzută, de sub 25% din personal pentru aproximativ jumătate din companii. De asemenea, 72% dintre companiile care au participat la studiu spun că au implementat munca hibrid în ultimul an.

Pe de altă parte, 56% estimează o creștere semnificativă a ponderii celor care vor lucra de la birou până la procente cuprinse între 50% și 75% din totalul angajaților. De asemenea, dintre respondenți, doar 8% au implementat exclusiv munca la distanță în vreme ce 11% lucrează exclusiv de la birou, respectând prevederile legale.

Studiul amintit mai sus a fost derulat în perioada 12-21 decembrie 2021. Au participat 71 de companii din diferite sectoare ale economiei precum IT și Telecom, retail, FMCG, farmaceutic, industrie, asigurări dar și servicii financiare. 17% dintre companiile care au răspuns la sondaj au peste 3000 de angajați, 20% între 1001 și 3000 de angajați, 13% între 501 și 1000 angajați, 32% între 101 și 500 angajați, 18% sub 100 de angajați.

”Angajații au început să aibă mai multă încredere să revină la birou, fiind încurajați de investițiile în măsuri de siguranță din partea angajatorilor și de implementarea unui sistem de muncă hibrid. Companiile vor să-și păstreze angajații și să atragă noi talente, în contextul în care planurile ambițioase de creștere pot fi limitate de lipsa resurselor umane.

Astfel, vedem că majoritatea respondenților și-au majorat bugetele de salarii pentru 2022 pentru a acoperi creșterea inflației din a doua jumătate a anului. Iar un accent important este pus pe acordarea de beneficii, companiile incluzând tot mai multe opțiuni, în special din categoria sănătății și stării de bine a angajaților”, a declarat Oana Munteanu, Director People & Organisation PwC România.

Față de anul 2020, s-a mai redus de asemenea incertitudinea cu privire la siguranța locului de muncă. FLuctuația de personal a fost în ușoară creștere în 2021, 30% din companii spunând că aceasta a crescut semnificativ, 35% că nu sunt diferențe notabile și doar 6% că a scăzut.

În ceea ce privește bugetul de salarii, 28% dintre respondenți susțin că au crescut bugetul de salarii estimat pentru anul 2022 cu 3%, 15% cu până la 3% în vreme ce 46% au păstrat același buget salarial și pentru anul 2022. De asemenea, 8% spun că încă nu au luat nicio decizie din acest punct de vedere în vreme ce 1% l-au scăzut. În medie, creșterea salarială preconizată de companiile respondente pentru anul 2022 este situată la 7%.

Cele mai mari creșteri salariale sunt preconizate pentru industria IT & Telecom (8,6%), produse industriale (8,5%) și retail (8,3%). Cea mai mică creștere pentru bugetul de salarii este estimată, pe de altă parte, în sectorul asigurărilor (4,6%).