Raport PwC: S-a triplat valoarea investițiilor în tehnologii care reduc emisiile de carbon, dar cu impact încă destul de mic

Data publicarii: 05-01-2022 | Economie
Fondurile de private equity și cele de capital de risc au investit în tehnologii și soluții pentru reducerea emisiilor de carbon în perioada octombrie 2020 - iulie 2021 cu 210% mami mult decât în perioada similară anterioară, nivelul total de investiții ajungând la 87,5 miliarde de dolari. Cifrele sunt furnizate în urma raportului PwC State of Climate Tech 2021, raport care notează de asemenea că mare parte din aceste investiții sunt orientate însă spre soluții care reprezintă doar 20% din potențialul de decarbonizare.

”Investițiile au urcat exponențial în ultimul an ca urmare a creșterii angajamentului companiilor pentru politici ESG și adoptarea de strategii net zero, dar și a reglementărilor mai stricte în domeniu. Tehnologia și inovația vor avea un rol esențial în accelerarea decarbonizării, inclusiv pentru marii contributori la emisiile CO2 - transportul, energia, industria și sectorul alimentar -, care împreună reprezintă peste 50% din emisiile globale de carbon. În ultimul an și jumătate, fondurile de investiții au alocat mare parte din fonduri către tehnologii de reducere a emisiilor, dar este necesar ca și cei mai mari contributori la emisiile globale să investească mai mult, sumele alocate în prezent fiind insuficiente”, a explicat Gabriel Voicilă, Partener Tehnologie PwC România.

Cele mai mari finanțări le-a atras în continuare sectorul mobilității, atenția investitorilor fiind atrasă de vehiculele electrice și alte modele inovatoare de transport. Pe de altă parte, investițiile din acest sector nu sunt orientate încă pe tehnologii care să aibă un impact real asupra emisiilor. Vehiculele electrice cu baterii reprezintă doar 3% din potențialul total de reducere a emisiilor până în 2050. Cu toate acestea, au primit 60% din finanțarea totală între anii 2013 și 2021.

Din același raport PwC descoperim că dimensiunea medie a tranzacțiilor în domeniul tehnologiei climatice a crescut de patru ori în primul trimestru al anului trecut, față de perioada similară a anului 2020, de la 27 de milioane de dolari la 96 de milioane de dolari.

A crescut și numărul investitorilor din această categorie a pieței, de la 900 în primul semestru al anului 2020 la peste 1600 în aceeași perioadă a anului 2021, fiind identificate peste 3000 de startup-uri de tehnologie climatică.

Statele Unite ocupă în continuare poziția de lider în investițiile în tehnologia climatică, atrăgând 65% din totalul fondurilor atrase de acest sector, pe locul secund situându-se Europa care a beneficiat și de o creștere de 500% din acest punct de vedere. Primele cinci tehnologii care reprezintă de altfel și 80% din potențialul viitor de reducere a emisiilor includ energia solară, energia eoliană, alimentele alternative, producerea de hidrogen verde sau tehnologia deșeurilor alimentare.