PwC: 2022 va fi anul reformei sistemului de taxare cu impact în viitor. Miza pe termen scurt va fi eficientizarea ANAF

Data publicarii: 10-01-2022 | Finante-Banci
Pentru perioada 2022 - 2025, cea mai mare provocare, conform Ministerului de Finanțe o reprezintă consolidarea fiscală, o problemă despre care auzim deja de câțiva ani din direcția autorităților care continuă să promoveze importanța acesteia pentru finanțele publice și pentru stabilitatea macroeconomică. Măsurile concrete au fost sporadice până acum, ultimii doi ani de pandemie impunând de asemenea o serie de pachete de susținere financiară pentru companii și populație, un context în care procesul de consolidare fiscală a fost suspendat temporar.

Ce înseamnă însă această consolidare fiscală și care este impactul ei? Ei bine, „scopul consolidării fiscale este reducerea deficitului bugetar sub plafonul de 3% din PIB. Pentru a-l atinge, guvernul și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) o creștere a veniturilor fiscale, adică a încasărilor din taxe și impozite, de 3% din PIB până la finalul aplicării PNRR. Remarcabil este, însă, că această majorare ar urma să fie obținută preponderent dintr-o mai bună colectare a taxelor și impozitelor existente, respectiv 2,5% din PIB, în vreme ce 0,5% ar trebui să vină dintr-o reașezare a sistemului de taxare actual, prin eliminarea unor facilități, scutiri, distorsiuni. Prin urmare, miza pe termen scurt este eficientizarea ANAF”, scrie Daniel Anghel, partener și lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică PwC România.

În ceea ce privește noutățile pe care anul 2022 le aduce din punct de vedere al Codului Fiscal, descoperim în primul rând o dublare a valorii cadourilor în bani sau natură, inclusiv tichete cadou care pot fi acordate angajaților de către companii, neimpozabil, de la 150 la 300 de lei. De asemenea, tichetele cadou vor putea fi acordate de acum înainte doar propriilor angajați. Acestea vor fi cuprinse totodată în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii doar dacă sunt oferite cu ocazii speciale și în limitele prevăzute de lege.

O altă modificare de care trebuie să ținem cont se referă la pensii. Pensionarii nu vor mai fi exceptați de la plata CASS pentru veniturile care depășesc suma de 4000 de lei lunar inclusiv, pentru fiecare drept de pensie.

Nu în ultimul rând, începând cu data de 1 ianuarie 2022 a fost introdusă cota redusă de TVA de 5% pentru livrarea de locuințe cu o suprafață maximă de 120 metri pătrați a căror valoare (care cuprinde și terenul pe care sunt construite) depășește suma de 450.000 de lei dar nu depășește suma de 700.000 de lei.

„Abordarea reformelor fiscale din PNRR este centrată pe transparența procesului legislativ și consultare publică, pe eficiența colectării, extinderea bazei de impozitare și marginal pe creșterea taxelor. Dacă măsurile asumate prin PNRR vor fi aplicate întocmai ar fi pentru prima dată de la rescrierea Codului fiscal când schimbarea sistemului de taxare va fi predictibilă și transparentă. Concluzionând, în 2022 ar trebui să aflăm, pe baza unei analize realizate împreună cu instituții internaționale, care sunt cele mai eficiente modificări ale actualului sistem de taxare pentru a asigura o colectare mai bună, dar și o mai mare echitate fiscală pentru contribuabili”, adaugă Daniel Anghel.