Raport PwC: 72% dintre directorii generali din Europa Centrală și de Est anticipează creșterea criminalității cibernetice în 2022

Data publicarii: Astazi, 25-01-2022 | IT&C
Potrivit ediției pentru Europa Centrală și de Est a studiului PwC „2022 Digital Trust Insights”, aproape trei sferturi din directorii generali din această regiune, mai precis 72%, anticipează o creștere a criminalității cibernetice în acest an, în condițiile în care 2021 a fost unul dintre cei mai dificili ani din istorie în materie de securitate cibernetică.

Pe de altă parte, directorii generali din România și din zona ECE par oarecum mai pesimiști decât cei din zona EMEA luată pe de-a-ntregul, unde 60% din executivi se așteaptă la o majorare a criminalității cibernetice.

Se întâmplă acest lucru deși în zona ECE, Europa Centrală și de Est, majoritatea companiilor au crescut investițiile în securitatea cibernetică și în protecția datelor în anul care s-a încheiat de curând. Pe de altă parte, doar 20% dintre directorii generali din această regiune spun că au văzut până în prezent benefici din acest punct de vedere, lucru care ridică întrebarea cu privire la felul în care ar trebui alocate investițiile viitoare în acest domeniu, pentru a fi eficiente.

”Datele raportului arată că există un grad înalt de conștientizare a faptului că riscurile de securitate cibernetică se află în creștere. Totodată, organizațiile înțeleg că există provocări tot mai mari atunci când vor să câștige încrederea clienților și a altor parteneri de afaceri că datele lor vor fi protejate. În aceste condiții investițiile în securitate cibernetică au crescut, dar în lipsa unei strategii coerente de adoptare și implementare a tehnologiilor, rezultatul a fost, de multe ori, doar o mai mare complexitate în cadrul organizațiilor, fără beneficii vizibile ale alocării acestor fonduri. Din păcate, complexitatea ridicată amplifică riscurile cibernetice”, a declarat Mircea Bozga, Partener Risk Assurance PwC România.

În acest sens, jumătate din cei care au răspuns la sondaj în ECE sunt de părere că o complexitate organizațională mare generează și riscuri cibernetice și de confidențialitate în vreme ce cloud-ul și guvernanța datelor ocupă primele locuri în acest sens.

”Atunci când vorbim despre securitate cibernetică simplificată, adoptarea mai multor soluții tehnologice reprezintă doar o parte din soluție. Este însă necesară o strategie unitară, care să implice toată organizația - tehnologia, procesele, echipele și managementul, aliniată la obiectivele de business și care va consolida reziliența la orice tip de perturbări”, a arătat Robert Girdoc, Senior Manager Risk Assurance PwC România.

Principala consecință a complexității cibernetice în ECE este „lipsa rezilienței operaționale sau incapacitatea de recuperare după un atac cibernetic sau un eșec tehnologic”. Aceasta este urmat de incapacitatea de a reține talentele și pierderile financiare generate de breșele de securitate sau de atacuri cibernetice.

Cât privește cheltuielile pentru simplificarea securității cibernetice, respondenții din această zonă a Europei din care face parte și România, au declarat că se vor concentra din ce în ce mai mult pe raționalizarea tehnologiei și restructurarea echipelor de securitate. Aceștia intenționează de asemenea să introducă controale la nivelul proceselor, reducând în același timp gradul de utilizare al tehnologiilor învechite.