Opinie Deloitte: Activarea mecanismului de protectie temporara pentru cetatenii ucraineni

Data publicarii: 14-03-2022 | Economie
La data de 3 martie 2022, Comisia Europeană a decis introducerea mecanismului de protecție temporară pentru cetățenii ucraineni în contextul invaziei ruse cu care țara lor se confruntă încă din ultima săptămână a lunii februarie. O zi mai târziu, în data de 4 martie, autoritățile române au confirmat la rândul lor prin intermediul unei conferințe de presă că acest mecanism va fi aplicabil inclusiv în România pentru toți cetățenii ucraineni care aleg să rămână în țara noastră.

Mecanismul de protecție temporară simplifică procesele de emigrare de până acum. Cel mai probabil, acesta va consta în trimiterea unei cereri de solicitare în scris sau oral către autoritățile locale, urmată de decizia acestora de a acorda cetățenilor respectivi dreptul de ședere pe teritoriul României și implicit eliberarea documentelor oficiale necesare pentru acest lucru: permisul de ședere.

Astfel, cetățenii ucraineni refugiați pe teritoriul țării noastre vor beneficia de o serie de drepturi chiar înainte de eliberarea documentelor, imediat după depunerea cererii pentru dreptul de ședere, precum servicii medicale, cazare în centre speciale, acces la servicii juridice și de traducere. După obținerea vizei de ședere, aceștia vor primi inclusiv dreptul de acces liber pe piața muncii din România cu drepturile asociate calității de angajat, acces la serviciul de sănătate publică, la educație sau ajutor social în cazul în care nu au mijloace de întreținere suficiente.

„În acest context, este de așteptat ca autoritățile române să implementeze mai multe prevederi de acest gen în perioada următoare, dat fiind că mediul de afaceri, ONG-urile, voluntari și alte entități interesate lucrează intens în mai multe direcții pentru a asigura o integrare facilă a vecinilor noștri ucraineni în România, în aceste vremuri extrem de dificile pentru ei”, scriu Raluca Bontaș, Partener, și Mihaela Vechiu, Manager, Servicii Dedicate Angajatorilor Globali, Deloitte România.