Genesis Property: 45% dintre angajati s-au intors deja complet la birou. Peste 70% vor sa lucreze de la birou sau in sistem hibrid in 2022

Data publicarii: 15-03-2022 | Economie
După doi ani de la începerea pandemiei, doi ani de nenumărate restricții, România a ieșit săptămâna trecută din starea de alertă, companiile începând să își facă deja planuri cu privire la reîntoarcerea la birou a angajaților care până nu demult lucrau exclusiv de acasă.

Potrivit unui sondaj realizat de Genesis Property în rândul a 1073 de angajați din toată țara, 60% dintre cei care au răspuns spun că politica companiilor în care lucrează prevede desfășurarea activității exlusiv de la birou sau în sistem hibrid cu prezență în principal fizică la sediu. De asemenea, 30% dintre respondenți spun că merg la birou doar atunci când simt nevoia de a interacționa cu colegii sau când simt nevoia de a socializa. Pe de altă parte, 70% declară că își doresc să lucreze de la birou în 2022 ori cel puțin în sistem hibrid.

În prezent, aproximativ 45% dintre angajați lucrează doar de la birou ca urmare a politicilor companiilor la care sunt angajați, în vreme ce 16% trebuie să meargă săptămânal la sediu. Peste 39% dintre respondenți își doresc să lucreze alături de echipă la birou cel puțin trei zile pe săptămână în vreme ce doar 3 din 10 angajați preferă în continuare lucrul exclusiv de la distanță.

Sondajul a fost realizat la nivel național în luna februarie a acestui an prin intermediul platformei iVox, pe un eșalon de 1073 de utilizatori de internet din România. 57% din respondenți sunt femei iar 60% au vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani. De asemenea, 60% dintre aceștia au venituri mai mari de 3000 de lei.

„Flexibilitatea modului de lucru din ultimii doi ani a transformat fundamental viața profesională a oamenilor și relația lor cu biroul. Lucrul de la distanță a venit cu soluții la provocările pentru sănătate, dar în același timp și cu nostalgia interacțiunilor la birou de dinainte de pandemie. Oamenii vor înapoi la birou cel puțin în sistem hibrid și au nevoie de spații de lucru mai sigure pentru sănătate, adaptate modului de lucru al viitorului”, spune Ștefan Tudos, vicepreședinte Genesis Property.

Același sondaj amintit mai sus relevă faptul că doar 34% dintre angajați consideră că biroul lor ar fi mai sigur pentru sănătate acum, decât în urmă cu un an, în vreme ce 16% se arată în continuare îngrijorați cu privire la starea lor de sănătate atunci când sunt la birou. 90% apreciază faptul că cel puțin parțial, colegii lor de birou respectă normele sanitare, în vreme ce 26% consideră că drumul până la birou ar reprezenta un risc la fel de mare pentru sănătate ca și munca de la birou în contextul în care 28% folosesc transportul în comun pentru a se deplasa.