Săptămâna de lucru de 4 zile - una din cele mai importante tendințe globale de flexibilizare a muncii - punct de vedere EY România

Data publicarii: 30-03-2022 | Economie
Ultimii ani au adus o serie de schimbări importante atât pe piața muncii cât și în ceea ce privește legislația aferentă, schimbări determinate în parte de pandemia de Covid-19 dar și de nevoia companiilor de a-și păstra angajații și de a recruta noi profesioniști în condițiile în care noile generații acordă o din ce în ce mai mare importanță echilibrului dintre viața personală și cea profesională, aceștia preferând locurile de muncă cu program flexibil în detrimentul celor cu program clasic, mult mai rigid din acest punct de vedere.

Legislația europeană a ținut pasul cu aceste noi nevoi și tendințe, recunoscând noi formule flexibile de lucru și reafirmând unele tendințe mai vechi. Directiva UE 2019/1158 este un bun exemplu în acest sens, aceasta referindu-se la asigurarea unui echilibru între viața profesională și cea privată a părinților. Aceasta introduce conceptul de formulă flexibilă de lucru cu ajutorul cărora angajații să își poată adapta programul de lucru, inclusiv prin munca la distanță.

Astfel, „directiva prevede obligația statelor membre de a lua măsurile necesare pentru a se asigura că salariații care au copii de până la o anumită vârstă, dar nu mai puțin de 8 ani, au dreptul de a presta muncă într-o formă flexibilă. În astfel de cazuri, angajatorii vor fi obligați să dea curs solicitărilor angajaților, iar orice refuz va trebui motivat de către angajator”, scriu Anca Atanasiu, managing associate și Ana Flueran, senior associate în cadrul Băncilă, Diaconu și Asociații SRL.

Directiva 2010/1152, privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă în UE, pe de altă parte, prevede posibilitatea de a munci după un model de organizare parțial sau chiar total imprevizibil dar și posibilitatea de a avea contracte la cerere (on-call).

Remarcăm de asemenea și experimentul global de succes al săptămânii de lucru de 4 zile. Japonia, Marea Britanie, Spania și Islanda se află deja printre țările care au testat sau urmează să testeze în perioada imediat următoare acest concept nou.

În Marea Britanie spre exemplu, a fost lansat recent un program pilot, pe o perioadă de 6 luni, în care companiile participante vor permite angajaților să muncească 4 zile (respectiv 32 de ore) pe săptămână, fără a le diminua salariile și beneficiile.

„Poate cea mai neașteptată inițiativă vine din Japonia, țară renumită pentru numărul deceselor cauzate de suprasolicitarea la locul de muncă și pentru numeroasele ore de muncă suplimentară. Guvernul japonez este implicat activ în stimularea companiilor să adopte programe de lucru de patru zile pe săptămână, menite să îmbunătățească viața salariaților”. Totodată, „în Belgia, programul de lucru de 4 zile pe săptămână a fost deja adoptat la nivel național, salariații având posibilitatea să lucreze 10 ore pe zi și să beneficieze de 3 zile libere”, adaugă cele două experte Băncilă, Diaconu și Asociații SRL.