Cushman & Wakefield Echinox: După doi ani de stare de urgență, piața imobiliară locală a reușit să contracareze/neutralizeze dezechilibrele din pandemie

Data publicarii: 06-04-2022 | Imobiliare
Cushman & Wakefield Echinox a analizat principalii indicatori ai pieței imobiliare din ultimii doi ani dar și oportunitățile care vin odată cu schimbarea obiceiurilor de consum și a modului de lucru. Potrivit acestor analize, piața imobiliară s-a adaptat relativ repede la noul mediu social, contracarând mare parte din dezechilibrele generate de restricțiile care au fost impuse de autorități în perioada stării de urgență instituite din cauza pandemiei de Covid-19. De asemenea, se întrevede o traiectorie ascendentă a segmentelor de piață în totalitatea acestora, în ciuda faptului că provocările, precum creșterea prețurilor materialelor de construcție, scăderea puterii de cumpărare sau găsirea celor mai bune pârghii pentru a reduce angajații din birouri, sunt încă la ordinea zilei.

Cu privire la sectorul imobiliar, piața de investiții este un indicator cât se poate de important cu privire la atractivitatea acestuia. Lichiditatea pe piața tranzacțiilor cu proprietăți generatoare de venit a rămas ridicată astfel atât în 2020 cât și în 2021, volumul total de tranzacții ajungând la 1,83 miliarde de euro în această perioadă, semnificativ mai mare decât în perioada 2018-2019 (1,67 miliarde de euro). În ultimii doi ani, au fost tranzacționate 78 de proprietăți în România, valoarea medie situându-se la 25,5 milioane de euro.

Mai mult, în cei doi ani de pandemie, piața locală a atras un număr important de noi jucători precum Adventum Group, Supernova, Oresa Venture, Fortress REIT sau Resolution Property. Împreună, aceste companii au făcut investiții de peste jumătate de miliard de euro.

„Aproape 2 milioane metri pătrați de spații industriale și de logistică au fost închiriați în ultimii doi ani, dublul suprafeței tranzacționate în total în 2018 și 2019. Evoluția spectaculoasă a cererii din ultimii doi ani, încurajează dezvoltatorii să investească în continuare în proiecte industriale și de logistică, provocarea fiind de a adapta noile construcții la cerințele în schimbare ale chiriașilor. Diversificarea profilului de chiriași, în special din retail, așa cum este cazul apariției comerțului virtual cu produse proaspete, impune noi cerințe pentru spațiile de depozitare și distribuție. Pe de altă parte, aceste nevoi vor genera noi cereri de spații. Alți factori care exercită o anumită presiune pe piața industrială și de logistică sunt creșterea prețurilor de construcție, care a fost în medie de 25-30%, și scumpirea terenurilor disponibile pentru astfel de dezvoltări. În aceste condiții, vom vedea o creștere a chiriilor, astfel încât investițiile pe acest segment să rămână profitabile. Cu toate acestea pentru 2022 dezvoltatorii au anunțat că vor finaliza proiecte totalizând circa 600.000 metri pătrați”, se arată într-un comunicat oficial al Cushman & Wakefield Echinox.

Birourile au reprezentat clasa de active cea mai tranzacționată în ambele perioade analizate, iar estimările arată o menținere a interesului pentru aceste tipuri de proiecte. Totodată, pe fondul performanței ridicate a segmentului industrial și a retailului de food, investitorii se uită cu interes spre oportunități pe aceste segmente de piață.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: