Ce trebuie să știe contribuabilii în cazul amenzilor din inspecțiile fiscale pentru nedepunerea declarațiilor fiscale și neplata impozitelor

Data publicarii: 18-04-2022 | Economie
De multe ori, în cadrul inspecțiilor fiscale, sunt aplicate amenzi contravenționale sau sunt stabilite obligații fiscale suplimentare ca urmare a neîndeplinirii unor obligații declarative de plată. În ce măsură sunt legale aceste amenzi în condițiile în care ele vin la câțiva ani de la momentul neîndeplinirii obligațiilor și ce anume pot face contribuabilii?

Recent, un operator economic a fost amendat în urma unei inspecții fiscale pentru nedeclararea veniturilor obținute de nerezidenți în perioada 2015-2018. Este legală amenda?

„Pentru a răspunde la această întrebare trebuie avute în vedere două aspecte esențiale: dacă există un termen legal în cadrul căruia contribuabilul avea obligația de a îndeplini respectiva obligație și dacă au trecut mai mult de 6 luni de la împlinirea acestui termen. Dacă răspunsul la cele două întrebări este ”da”, atunci dreptul organelor de inspecție fiscală de a amenda contravențional contribuabilul este prescris, astfel cum vom arăta în cele ce urmează”, scriu Răzvan Brătilă, Avocat, Băncilă Diaconu și Asociații și Emanuel Băncilă, coordonator Controverse și Inspecții fiscale, Băncilă Diaconu și Asociații.

Baza legală pentru aplicarea amenzilor din această categorie se regăsește în Titlul XI al Codului de procedură fiscală. Potrivit articolului 336 din acesta, neîndeplinirea la termen a obligațiilor declarative prevăzute de lege reprezintă o contravenție. La fel, în categoria contravențiilor se încadrează și fapta de neraportare a aranjamentelor transfrntaliere sau fapta nereținerii de către plătitori a obligațiilor fiscale a sumelor reprezentând impozite și contribuții cu reținere la sursă.

În același timp, nu contează durata de timp petrecută între săvârșirea unei fapte sau neîndeplinirea unor obligații și constatarea făcută de către organele fiscale. Sancționarea contravențională nu urmează un regim special ci se supune regulilor generale implementate în Ordonanța Guvernului 2/2001.

„De asemenea, este irelevant momentul la care organele fiscale au constatat neîndeplinirea obligației legale de către contribuabil. Să presupunem că neîndeplinirea obligației fiscale a fost constatată cu ocazia inspecției fiscale, care, de regulă, verifică legalitatea și conformitatea îndeplinirii obligațiilor fiscale în urmă cu cel mult 5 ani (i.e. termenul de prescripție a dreptului de a stabili creanțe fiscale). Însă, termenul până la care poate fi amendat contravențional contribuabilul rămâne cel de 6 luni de la data neîndeplinirii obligației sale și nu este suspendat ca urmare a efectuării inspecției fiscale”, adaugă cei doi.

„În consecință, recomandăm contribuabililor ca, în momentul în care sunt amendați în urma unei inspecții fiscale, să analizeze împreună cu specialiștii în domeniu dacă respectiva amendă este legală, mai ales din perspectiva momentului la care s-a săvârșit presupusa faptă contravențională”, conchid ei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: