Cushman & Wakefield Echinox: Valoarea cumulată a activelor evaluate în 2021 a crescut cu 40%, pe fondul câștigării unor proiecte de dimensiuni mai mari

Data publicarii: 05-05-2022 | Imobiliare
Peste 380 de proprietăți în valoare totală cumulată de peste 5,5 miliarde de euro au fost evaluate în anul 2021 de către departamentul de evaluări al companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Raportat la anul precedent, 2020, portofoliul departamentului respectiv a înregistrat o creștere de 10% din punct de vedere al numărului de proprietăți. Pe de altă parte, valoarea cumulată a activelor evaluate a crescut cu peste 40% pe fondul câștigării unor proiecte de dimensiuni mai mari.

„Evoluția pieței imobiliare din România în timpul pandemiei, dar și în contextul conflictului din Ucraina, a fost în general una pozitivă, sectorul spațiilor industriale și logistice și cel rezidențial înregistrând creșteri. Piețele de retail și de office au înregistrat evoluții diferite, proprietățile de top menținându-și sau chiar apreciindu-și valoarea, în timp ce proiectele secundare au avut de suferit de pe urma restricțiilor și schimbărilor din piață,” a declarat Bogdan Sergentu, Head of Valuation & Consulting, Cushman & Wakefield Echinox.

Cea mai mare compresie a yeld-urilor premium a fost înregistrată anul trecut pe segmentul industrial, acestea scăzând cu aproximativ 75 - 100 puncte de bază. Pe de altă parte, se constată și o creștere a cererii de spații logistice, principalii investitori orientându-se pe livrarea de noi spații în contextul unei rate de neocupare scăzute pe acest segment.

În același timp, cei de la Cushman & Wakefield Echonox au constatat o compresie a yeld-urilor pentru proprietățile prime pe segmentul de retail dar și un avans al vânzărilor retailerilor din anumite domenii. Schimbări majore au fost generate în peisajul retailului din țara noastră și pe fondul creșterii pronunțate a comerțului online și modificarea comportamentului consumatorilor din ultimii doi ani. Astfel, deși parcurile de retail câștigă teren, nu același lucru îl putem spune și despre mall-urile clasice din mediul urban care au încă mult de recuperat pentru a ajunge la rezultatele financiare din perioada care a precedat pandemia de Covid-19 și restricțiile de circulație care i-au urmat.

„Într-o piața foarte concurențială, și în condițiile excepționale ale pandemiei, Cushman & Wakefield Echinox a traversat un 2021 aglomerat, făcând față în mod excelent provocărilor generate de includerea unor noi clienți în portofoliul companiei. Oferind acoperire națională, Cushman & Wakefield Echinox are o echipă consolidată și stabilă, cu o experiență medie de peste 18 de ani în domeniul evaluărilor de proprietăți imobiliare”, se arată într-un comunicat oficial al companiei.