Studiu EY: 43% dintre angajați dispuși să renunțe la locul actual de muncă pentru un salariu mai mare, condiții mai bune și flexibilitate

Data publicarii: 09-05-2022 | HR/Cariere
Potrivit studiului „Reîntoarcerea la muncă. Noile condiții” realizat de către EY, pe măsură ce din ce în ce mai multe țări ies din pandemia de Covid-19, angajații câștigă o din ce în ce mai mare influență asupra angajatorilor, lista de dorințe pe care aceștia o au schimbându-se semnificativ în ultimii doi ani. Echilibrul de putere de pe piața muncii s-a schimbat, balanța înclinând spre angajat, 43% dintre respondenți declarând că sunt dispuși să renunțe imediat la locul actual de muncă pe fondul unei inflații în creștere, a unei piețe de muncă în scădere și a unei creșteri în ceea ce privește numărul de locuri de muncă care oferă flexibilitate, în același timp.

Creșterea este cât se poate de evidentă, în urmă cu doar un an, procentul celor dispuși să își schimbe locul de muncă fiind de doar 7%. Care sunt motivele din prezent? Ei bine, potrivit sondajului EY, acestea sunt 3: un salariu mai mare, mai multă flexibilitate în ceea ce privește programul de muncă sau oportunitățile de carieră mai bune.

Sondajul amintit mai sus este unul dintre cele mai mari de acest gen. Acesta a analizat opiniile a peste 1500 de lideri de afaceri și peste 17.000 de angajați din 22 de țări și 26 de sectoare industriale.

O altă concluzie, este faptul că 42% dintre angajații respondenți sunt de părere că creșterile salariale sunt necesare pentru a aborda fluctuațiile de personal, opinie cu care sunt de acord doar 18% dintre angajatori. În privința revenirii la birou, observăm de asemenea diferențe între ceea ce gândesc angajatorii și ceea ce își doresc angajații. Doar 22% dintre angajatori anunță că își doresc ca angajații lor să revină la birou cinci zile pe săptămână în vreme ce 80% dintre angajați își doresc să lucreze de acasă, cel puțin două zile pe săptămână.

„Pe parcursul pandemiei, interesul prioritar al candidaţilor atunci când îşi căutau o slujbă nouă sau al angajaţilor în păstrarea locului de muncă existent a migrat de la stabilitatea angajatorului, la actualizarea/ transformarea pachetului de beneficii şi, ulterior, la flexibilitatea muncii. Acest ultim sondaj arată că, pe măsură ce angajatorii au oferit în ultimii 2 ani din ce în ce mai multe modalităţi flexibile de lucru, salariile mai mari reprezintă acum cea mai mare motivație pentru schimbarea locului de muncă, în special având în vedere inflația în creștere și rolurile neocupate disponibile,” a declarat Claudia Sofianu, Partener, Liderul departamentului Impozit pe venit şi contribuţii sociale, EY România.

Potrivit aceluiași sondaj EY, principala motivație a unui angajat este salariul. Astfel, 35% dintre cei care prospectează piața muncii în căutarea unei schimbări, spun că au obiectiv principal creșterea salariului în vreme ce doar 25% își doresc o creștere profesională. Cresc de asemenea și decalajele de competențe. 58% dintre respondenții angajatori susținând că este important să existe o strategie pentru a alinia resursa umană și abilitățile cu nevoile viitoare ale afacerii. De asemenea, 74% spun că sunt pregătiți să angajeze angajați din alte țări și să le permită să lucreze de oriunde, dacă abilitățile lor sunt critice sau limitate. Nu în ultimul rând, 21% dintre angajatori cred că îmbunătățirea oportunităților de a dezvolta competențe le va ajuta și la realizarea cifrei de afaceri.