eJobs: 1 din 2 angajați din Inginerie câștigă peste 4.000 de lei net

Data publicarii: 09-05-2022 | HR/Cariere
Potrivit platformei eJobs, candidații din domeniul ingineriei sunt printre cei mai căutați pe piața muncii din România în această perioadă. Acest lucru este valabil indiferent dacă aceștia au studii finalizate în domeniu sau dețin doar experiență anterioară sau abilități tehnice.

Principalele motive ale deficitului de forță de muncă din acest domeniu sunt migrarea angajaților în alte state care oferă salarii mai mari dar și interesul scăzut al tinerilor față de astfel de meserii, deși salariile din acest domeniu sunt peste media economiei naționale, unul din doi angajați câștigând salarii de peste 4000 de lei net, conform celor mai noi date introduse de către specialiștii din domeniu în Salario, comparatorul de salarii al eJobs.

Remarcăm de asemenea diferențe salariale mari între pozițiile de ingineri sau top management față de cele ale candidaților care nu necesită obligatoriu o pregătire. Astfel, dacă un operator șlefuire câștigă în medie puțin peste 2000 de lei lunar, un manager de proiect din domeniul ingineriei, câștigă în medie peste 5600 de lei net, în fiecare lună.

De asemenea, conform datelor furnizate de eJobs, 60,4% din angajații din domeniul ingineriei câștigă salarii cuprinse între 3000 și 7000 de lei net, în vreme ce doar 24,3% dintre aceștia câștigă sume cuprinse între 2000 și 3000 de lei. Mai mult, 10,5% dintre aceștia ajung să câștige sume chiar mai mari de 7000 de lei net lunar în vreme ce doar 4,8% câștigă sub 2000 de lei.

„Angajații din domeniul ingineriei sunt printre cei mai căutați de pe piața muncii, având în vedere deficitul de talente major din acest sector. O mare parte dintre aceștia, în special inginerii, vizează joburi în afară, unde pot câștiga dublu sau chiar triplu față de piața locală. În acest moment, nu doar salariile sunt atractive în România, ci și oferta de locuri de muncă e una consistentă, tocmai pentru a atrage candidații spre acest sector. Doar în acest moment, pe eJobs.ro, sunt disponibile circa 1.000 de joburi dedicate inginerilor cu diverse specializări, pentru care se cere experiență anterioară de lucru, dar și studii în domeniu”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România, liderul pieței de recrutare din România.

Cele mai mari salarii nete introduse în Salario în acest moment sunt câștigate de cei care ocupă poziții de management în domeniul ingineriei dar și cei care ocupă poziții care dețin specializări propriu-zise. Pentru anumite poziții, valorile maxime pot ajunge așadar și la un nivel de 3,4 ori mai mare decât media națională. Un Director General, are astfel un salariu mediu lunar la nivel național de aproximativ 9000 de lei net, salariul maxim introdus în Salario pentru un asemenea post fiind de 23.000 de lei. UN manager tehnic, beneficiază de un salariu mediu net la nivel național de 7500 de lei, salariul maxim introdus în Salario pentru acest post fiind de 20.000 de lei. Dacă un inginer electric poate beneficia în medie de un salariu net de 4000 de lei, sume relativ asemănătoare se vehiculează și în cazul unui inginer instalații (4800 de lei) sau inginer mecanic (3900 de lei).
Ultimele stiri pe BankNews.ro: