EY România: Declarația Unică 2022. Ce ar trebui să știe contribuabilii, mai ales cei care găzduiesc refugiați - punct de vedere

Data publicarii: 09-05-2022 | Finante-Banci
Conform legislației în vigoare în acest moment, pana data de 25 mai, Declarația Unică va trebui depusă atât de persoanele fizice care au realizat venituri individual sau în asociere cât și de o serie nouă de contribuabili precum cei care au primit ajutoare în perioada pandemiei sau persoanele fizice care realizează venituri din închirierea unor spații în scop turistic.

Mai mult, începând cu anul viitor, vor apărea alte două modificări. Astfel, cei care realizează câștiguri din vânzarea de acțiuni nu vor mai fi nevoiți să depună această declarație și vor plăti un impozit mai mic în vreme ce, pentru sumele decontate persoanelor fizice care găzduiesc refugiați din Ucraina, nu este prevăzută până la acest moment obligația de raportare prin Declarația Unică.

„Prin Ordinul ANAF, a fost introdusă o nouă subsecțiune, ce va trebui completată de persoanele fizice ce realizează, în cursul anului de raportare, venituri impuse pe baza normelor de venit din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințele proprietate personală. De asemenea, Declarația a fost modificată, astfel încât să cuprindă o subsecțiune distinctă: pentru declararea, în anumite situații, a contribuțiilor sociale datorate de către contribuabili, pentru veniturile reprezentând remuneraţii, indemnizaţii şi alte venituri similare, precum şi orice alte avantaje, în bani sau în natură, obţinute din străinătate”, scriu Claudia Sofianu, Partener, departamentul de Impozit pe venit şi contribuţii sociale, EY România și Corina Mîndoiu, Partener Asociat, departamentul de Impozit pe venit şi contribuţii sociale, EY România.

Începând cu acest an, Declarația Unică va cuprinde în același timp și o nouă secțiune distinctă pentru persoanele care în perioada pandemiei au primit indemnizații de sprijin pentru activitate întreruptă. Mai mult, Declarația 212 va avea și câmpuri noi, dedicate celor care au venituri realizate ca urmare a valorificării dreptului de creanță dobândit ca urmare a finalizării procesului de restituire a imobilelor preluate abuziv în perioada comunistă.

De asemenea, în anumite condiții, și pensionarii vor avea obligația de a depune această declarație.

„Astfel, aceștia nu sunt scutiți de depunerea declarației unice și plata dărilor fiscale pentru veniturile pe care le obțin, pe lângă pensie, din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală (cu excepția celor pentru care impozitul se reține la sursă), cedarea folosinței bunurilor (chirii), din activități agricole, silvicultură și piscicultură pentru care venitul net se stabilește în sistem real, transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse pentru care există obligația depunerii acestei declarații”, continuă experții EY. „Tot pensionarii mai datorează contribuții la sănătate, dacă veniturile obținute pe lângă pensie depășesc într-un an 12 salarii minime brute. Pentru veniturile din proprietate intelectuală nu se datorează CASS”, conchid ei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: