82% dintre angajații din turism câștigă sub salariul mediu pe economie

Data publicarii: 31-05-2022 | HR/Cariere
Potrivit datelor culese prin intermediul Salario, comparatorul de salarii disponibil pe situl eJobs, 82% din angajații din turism câștigă sub mediul pe economie, care în luna martie, era de 3937 lei net. Turismul se numără printre cele mai afectate domenii de activitate ca urmare a pandemiei din ultimii doi ani. Pe de altă parte, începând cu luna martie, moment la care s-au ridicat toate restricțiile, acest sector al economiei a început din nou să se ridice, nivelul recrutărilor atingând un maxim istoric. Interesul potențialilor angajați, în ciuda faptului că ne aflăm în plin sezon turistic, rămâne unul scăzut, la acest lucru contribuind în mare măsură și nivelul mic de salarii pe care acest domeniu îl oferă.

De altfel, conform Salario, 21,7% din angajații din turism câștigă sume nete de sub 2000 de lei în vreme ce 42,2% câștigă sume nete cuprinse între 2000 și 3000 de lei. Doar 14,2% au salarii nete cuprinse între 4000 și 7000 de lei în vreme ce 4,1% se bucură de remunerații de peste 7000 de lei net.

De altfel, turismul se plasează în rândul celor mai slab plătite sectoare ale economiei românești, cu o medie salarială de 3000 de lei net, la egalitate cu Pază și protecție și Sport și Wellness.

„Deficitul de forță de muncă din Turism reprezenta o problemă și înainte de pandemie, însă acum aceasta s-a acutizat și mai mult din cauza fenomenului cu care ne-am confruntat în ultimii doi ani, când am văzut o migrare masivă a candidaților către alte domenii, mai stabile, dar și cu salarii mai mari. Cel mai mult se recrutează în acest moment agenți de turism, recepționeri și personal pentru curățenie”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România, liderul pieței de recrutare din România.

Spre exemplu, conform datelor introduse de utilizatori până în acest moment în comparatorul de salarii eJobs Salario, un agent de turism câștigă în medie 2600 de lei net lunar. La aceste venituri se mai adaugă comisioane din vânzări și bonusurile de performanță, în perioada estivală, când avem o activitate mai mare în acest domeniu, salariile agenților putând chiar să se dubleze. De asemenea, ei beneficiază și de reduceri substanțiale pentru achiziționarea unor pachete de vacanță.

Cât privește salariile medii introduse pe platforma eJobs prin intermediul Salario de către angajații din turism, cele mai mici sunt pentru următoarele joburi:

Hostess – 1.700 lei
Barman - 1.750 lei
Chelner - 1.900 lei
Casier – 2.000 lei
Responsabil curățenie – 2.000 lei

De asemenea, avem mai jos și orașele cu cele mai mici salarii medii din turism:

Câmpina – 1.457 lei
Reșița - 1.600 lei
Pașcani - 1.640 lei
Călărași – 1.900 lei
Sinaia – 2.000 lei

În același timp, cele mai mari salarii medii nete se înregistrează în următoarele orașe mari:

București – 3.200 lei
Cluj-Napoca – 3.000 lei
Timișoara - 2.800
Constanța – 2.800 lei
Brașov - 2.800 lei
Ultimele stiri pe BankNews.ro: