Punct de vedere EY România - Accizele la băuturile alcoolice ar putea să crească

Data publicarii: 09-06-2022 | Economie
Până pe data de 4 iulie 2022, Uniunea Europeană a deschis o consultare publică dorind să analizeze dacă nivelul accizelor pentru băuturi alcoolice nu ar trebui să suporte o creștere, în contextul în care ratele acestora nu a mai fost modificat din 1992. În același timp, cu 2 luni în urmă, un grup de lucru al Organizației Mondiale a Sănătății a prezentat un studiu care sugera țărilor europene un nivel minim de taxare de 15% la prețul cu amănuntul pe unitatea de alcool.

La nivelul Uniunii Europene, statele membre au posibilitatea de a își stabili accizele aplicabile la nivel național în funcție de propriile necesități. Pe de altă parte, acestea trebuie să depășească ratele minime specificate în Directiva 92/84/CEE care stabilește valoarea acestor minime accize la alcool și băuturi alcoolice.

„Într-un fel, consultările demarate de Comisie nu sunt o surpriză. Planul de acțiune pentru o impozitare simplă și echitabilă, publicat în 2020 de Comisia Europeană și menit să sprijine strategia de redresare economică, prevedea inclusiv revizuirea ratelor accizelor, armonizate la nivelul UE, la alcool și băuturi alcoolice, pentru asigurarea veniturilor și combaterea evaziunii fiscale”, scriu Georgiana Iancu, Partener, liderul departamentului de Taxe indirecte EY România și Daniela Neagoe, Senior Manager, Comerţ Internaţional, EY România.

„Dar, Comisia apreciază că este necesară o analiză cuprinzătoare pentru a stabili ”validitatea și eficacitatea cotelor minime ale accizelor la alcool și băuturile alcoolice”, care nu au fost actualizate de 30 de ani, dar și ”baza de impozitare (volumul sau conținutul de alcool al băuturilor), pentru a stabili dacă ele răspund în continuare nevoilor politicilor şi obiectivelor evoluției pieței și a modelelor de consum. Aceasta presupune, spune Comisia în nota de informare, ”revizuirea coerenței logicii de intervenție care stă la baza cadrului legislativ în lumina obiectivului de funcționare a pieței unice, dar și în ceea ce privește lupta împotriva fraudei fiscale, protecția sănătății publice și obiectivele sociale mai largi, precum și valoarea adăugată a acțiunii UE”. În urma consultărilor, Comisia așteaptă să fie identificate problemele restante și, acolo unde este posibil, bunele practici pentru a aborda cel mai bine problemele identificate”, adaugă acestea.

Această analiză ar putea servi ca bază pentru următoarele discuții cu statele membre ale Uniunii Europene privind stadiul actual și posibila evoluție a cadrului legislativ. Se au în vedere aspecte privitoare la crearea unui nivel mai mare de echitate a taxării cu accize a produselor alcoolice dar și crearea unui mecanism care să asigure ajustarea accizei la inflație, menținerea unor regimuri speciale pentru anumite regiuni sau anumite produse ori, creșterea graduală a accizelor astfel încât acest proces să nu creeze perturbări nedorite pieței.

„La acest moment, valorile accizelor în România sunt stabilite la 3.778,89 lei/hl de alcool pur pentru alcool etilic, în condițiile în care nivelul minim setat prin directivă este de 550 Euro/hectolitru şi la 453,47 lei/hl la produse intermediare – acele băuturi la care alcoolul nu rezultă în întregime din fermentare – în condițiile în care nivelul minim setat prin directivă este de 45 Euro/hl. Berea este taxată cu o acciză de 3,77 lei/hl/1 grad Plato comparativ cu nivelul minim de 0,748 Euro pe hectolitru/grad Plato setat la nivelul UE, iar vinul liniștit are acciză 0”, adaugă cele două experte EY.

„Pe de altă parte, însă, veniturile din accize au însumat 28,62 mld lei în ianuarie-octombrie 2021, în creștere cu 14,6% (an/an), așa cum arată chiar cifrele oferite de Ministerul de Finanțe. În structură, se remarcă o dinamică de 15,6% în cazul încasărilor din accizele pentru produsele energetice - determinată în principal de normalizarea consumului de carburanți față de perioada de referință, respectiv un avans de 11,9% al încasărilor din accizele pentru produse din tutun, susținut și de majorarea accizei la țigarete. Ponderea accizelor pe alcool, însă, nu este menționată, fiind cea mai mică”, conchid acestea.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: