Cushman & Wakefield Echinox: Piața imobiliară sub semnul inflației: rezidențialul, industrialul și retailul cele mai expuse, segmentul de birouri este cel mai rezilient Inbox

Data publicarii: 11-07-2022 | Economie
Inflația a devenit în ultimul an poate cel mai fierbinte subiect de pe piața imobiliară, fie că vorbim despre chiriași sau investitori. Toți jucătorii din industrie resimt din plin creșterile de prețuri iar cei mai afectați par cei implicați în sectoarele rezidențial, industrial și retail, în vreme ce segmentul de birouri pare să fie cel mai rezistent la presiunile inflaționiste. Pe de altă parte, prețurile tot mai mari pentru energie ar putea accelera procesul de mutare al companiilor în clădiri de birouri verzi, care îndeplinesc standardele ESG și care sunt eficiente din punct de vedere energetic.

„Măsurile economice adoptate în timpul pandemiei, amplificate de efectele războiului din Ucraina și de sancțiunile asupra Rusiei, au avut ca urmare o creștere a inflației la niveluri fără precedent în istoria recentă în lumea occidentală. Măsurile luate de majoritatea băncilor centrale se axează pe o creștere incrementală a dobânzilor de referință în speranța unui “safe landing” care să nu creeze șocuri prea mari în economie. În același timp însă, un al doilea set de măsuri care să stimuleze producția, adică să crească oferta, întârzie să apară, eforturile fiind concentrate pe scăderea cererii,” a declarat Bogdan Sergentu, Head of Valuation & Consulting Cushman & Wakefield Echinox.

O Mulțime de dezvoltatori întâmpină în acest an nenumărate dificultăți cu privire la lipsa materialelor dar și ca urmare a creșterii prețurilor terenurilor. În același timp, administratorii de active sunt nevoiți să gestioneze costurile de operare volatile. Investitorii, la rândul lor, se confruntă cu incertitudini în ceea ce privește costul finanțării proiectelor aflate în lucru sau care ar putea intra în lucru în perioada imediat următoare.

Chiriașii spațiilor de birouri pot avea și ei de suferit ca urmare a creșterii costurilor de ocupare, care în prezent reprezintă până la 10% din costurile de exploatare. Pe de altă parte, nivelul chiriei este determinat în mare măsură de piață, de cerere și ofertă, ceea ce înseamnă că până la urmă, un grad mare de neocupare poate păstra aceste costuri la niveluri mai mici, independent de rata inflației și evoluția acesteia.

Vedeta pieței imobiliare din ultimii ani, sectorul industrial se confruntă la rândul său cu probleme legate de presiunea pusă de costurile cu forța de muncă, costurile imobiliare și operaționale. Presiunea inflației se va manifesta diferit în acest sector unde, pe lângă cele 5,6 milioane de metri pătrați de spații destinate închirierii, există și un stoc de circa 3 milioane de metri pătrați de spații deținute de companiile care le operează.

„Cu siguranță inflația și creșterea dobânzilor va afecta piața imobiliară rezidențială, o piață puternic legată de politica de creditare. Diminuarea puterii de cumpărare poate afecta și vânzările retailerilor, și ar putea duce și la o estompare a creșterii cererii în domeniul spațiilor de depozitare. În ceea ce privește sectorul de birouri, considerăm că acesta va fi mai rezilient, evenimentele actuale putând afecta această piață doar în cazul persistenței lor pe o perioadă medie și lungă,” a adăugat Bogdan Sergentu, Head of Valuation & Consulting Cushman & Wakefield Echinox.