Studiu de atractivitate EY România: Apetitul pentru investiții este încă ridicat în 2022. 56% dintre companiile străine intenționează să înființeze sau să își extindă operațiunile din România

Data publicarii: 13-07-2022 | Economie
Anul 2022 pare un an cât se poate de favorabil investițiilor străine, România rămânând o destinație preferată de către investitori, mai ales în zona Europei de Est. De altfel, țara noastră s-a clasat pe locul al 16-lea din cele 32 de țări catalogate ca fiind cele mai atractive pentru investiții în 2022, depășind Ungaria, Cehia și apropiindu-se de Polonia.

Astfel, în 2022, 56% dintre companiile străine declară că au intenția de a înființa sau de a-și extinde operațiunile din România. Acest procent plasează țara noastră pe un onorant loc patru, la egalitate cu Franța, pe primele trei locuri clasându-se Portugalia (62%), Lituania (60%) și Regatul Unit (53%).

România prezintă de asemenea și multe oportunități pentru viitor, una dintre acestea fiind favorizată de războiul din Ucraina și implicit de posibilitățile de relocare ale unor companii din această țară, în țara noastră.

„Cu o criză aflată pe final - pandemia și o alta în plină desfășurare – războiul din Ucraina, economia noastră este din nou pusă la încercare, însă ne aflăm şi în faţa unei oportunități: sprijinirea cât mai multor companii provenind din zonele afectate care ar putea căuta să își mute activitatea peste granițe și să aleagă țara noastră ca posibilă destinație. Totodată, pachetele de asistență europene destinate statelor membre vor ajuta România să își asigure necesarul pentru crearea unui mediu stabil, care ar trebui să atragă și mai mulți investitori străini”, spune Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România și Moldova și Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală și de Sud-Est și Regiunea Asiei Centrale.

La nivel regional spre exemplu, Bucureștiul se clasează pe locul al 25-lea în topul primelor 44 de orașe, depășind alte capitale importante ale Europei precum Budapesta, Vilnius sau Riga dar și metropole importante precum Porto, Rotterdam sau Munchen. Bucureștiul a fost în 2021 de altfel cel mai căutat oraș din România în ceea ce privește investițiile cu 38,9% din totalul acestora în vreme ce regiunea vestică a însumat 19,5% din investiții, singurii reprezentanți în top fiind județele Arad și Timiș.

Decalajul poate fi micșorat în perioada următoare, 24% din investițiile din România fiind atrase în 2022 de regiunea de vest. Principalul județ din această zonă este Sălaj, cu 9%, urmat de Arad, Bihor și Timiș, toate cu câte 5%.

Pe locul al treilea se clasează regiunea Muntenia, singurele județe incluse în acest top fiind Argeș și Prahova, fiecare cu câte 3,5% din totalul de investiții la nivel național. În același top este prezentă și zona de nord cu județele Neamț (1,8%) și Suceava (1,8%). Cu același procent de 1,8% intră în acest top și județul Teleorman, reprezentant al zonei de sud. Față de anul precedent însă, ies din top județe precum Sibiu sau Brașov, care nu prezintă destinații pentru investiții în 2022, în opinia investitorilor.