Raport PwC: Vânzările de mașini verzi din Europa au scăzut în trimestrul al doilea, după creșterile record din 2021

Data publicarii: 02-09-2022 | Auto
Potrivit unei analize recente realizate de Strategy&, departamentul de strategie globală din rețeaua PwC, după creșterile record (100% în primul trimestru, respectiv 259% în cel de-al doilea) înregistrate în primele două trimestre ale anului 2021, vânzările de mașini verzi (hibrid, electrice și hibrid plug-in) din Europa au scăzut cu 4,4% în cel de-al doilea trimestru al acestui an. Astfel în perioada respectivă au fost vândute 1039 milioane de vehicule. Printre cauzele acestui declin regăsim și problemele pe care producătorii le au cu lipsa de componente.

Raportul PwC subliniază creșterile de 100% în primul trimestru al anului 2021 respectiv de 259% în cel de-al doilea pe acest segment de piață, un avans care s-a temperat apoi treptat la 32% în trimestrul al treilea și 6% în cel de-al patrulea. Piața părea să-și revină în primele trei luni ale acestui an atunci când s-a înregistrat o creștere de 13%.

”Scăderea vânzărilor reflectă problemele din ce în ce mai mari ale producătorilor cu lipsa componentelor auto și implicit cu întârzierile la livrări. Piața din România, fiind încă mică, își continuă ascensiunea cu o rată de peste 100%, iar în iulie, vânzările de mașini electrificate le-au depășit pentru prima dată pe cele diesel. Evoluția spectaculoasă din ultimul an și jumătate a vânzărilor de mașini verzi reflectă în primul rând efectele stimulentelor acordate de guvern prin programul Rabla Plus. Stimulentele și reglementările sunt motorul îndeplinirii obiectivelor asumate de România pentru reducerea emisiilor de carbon prin PNRR și Green Deal, dar și pentru înnoirea parcului auto, unul dintre cele mai vechi din Europa”, a declarat Daniel Anghel, Partener și Lider pentru industria Auto în cadrul PwC România.

Evoluția este pe de altă parte pozitivă și în ceea ce privește cota de piață a mașinilor verzi din Europa, care a ajuns în prezent la 45,6% din care mai mult de jumătate reprezintă hibride. Pe de altă parte, în creștere în cel de-al doilea trimestru al acestui an au fost doar mașinile electrice, cu un avans de 8,1%. Mașinile hibrid și plug-in au scăzut însă cu 17,5% respectiv 4,8%. Acest declin este cauzat în mare măsură de lipsa de disponibilitate a componentelor esențiale, mare parte din producătorii de automobile acordând prioritate vehiculelor electrice (BEV).

”Vânzările de mașini verzi și, în special, cele full electric vor continua să crească la nivel european, pe fondul obiectivelor ambițioase privind reducerile emisiilor de CO2 și de eliminare treptată a motoarelor cu combustie internă în anumite state. Toate acestea încurajează producătorii de automobile să-și orienteze strategia în această direcție, pentru anii următori fiind anunțate investiții masive în lansarea de noi modele, dar și în producția de baterii și noi tehnologii”, a mai spus Daniel Anghel.

La nivel global, vânzările de mașini verzi au crescut cu 29% în cel de-al doilea trimestru al acestui an față de perioada echivalentă a anului 2021.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: