Cushman & Wakefield Echinox: Piața de birouri din București la jumătatea anului: Livrările reduse și inflația au pus presiune pe chirii; Zona de Centru-Vest a devenit principalul hub de birouri

Data publicarii: 08-09-2022 | Imobiliare
O singură clădire de birouri a fost livrată în Capitală în cel de-al doilea trimestru al acestui an. Este de altfel a doua fază de 25.000 de metri pătrați din proiectul AFI Tech Park situat în zona de Centru-Vest. Astfel, stocul de spații de birouri moderne din București a ajuns la 3,3 milioane de metri pătrați.

Potrivit datelor furnizate de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, Inaugurarea amintită mai sus, plasează zona de Centru-Vest pe primul loc în topul hub-urilor de birouri din București, stocul acesteia fiind în prezent de 579.600 de metri pătrați, detronând în acest fel zona Floreasca - Barbu Văcărescu care însumează 569.700 metri pătrați de spații de birouri.

Pe cel de-al treilea loc în acest top se menține zona Dimitrie Pompeiu cu peste 440.000 de metri pătrați de spații de birouri, în vreme ce pe locul al patrulea, se află zona Centru, cu peste 405.000 de metri pătrați de astfel de spații. În continuare, estul Capitalei găzduiește cele mai mici stocuri de spații de birouri, cu 51.000 de metri pătrați în vreme ce zona de Sud, găzduiește doar 41.000 de metri pătrați de astfel de spații.

Zona de Centru-Vest a fost și cea mai căutată de către chiriași în ultimele luni, atrăgând un sfert din cererea din cel mai mare oraș al României. Aceasta este urmată de zona Floreasca - Barbu Văcărescu cu circa 21% din totalul de spații de birouri care au fost tranzacționate. În Vest și Sud nu au fost înregistrate tranzacții de închiriere în acest an.

A fost analizată perioada aprilie - iunie 2022, perioadă în care companiile au tranzacționat 75.800 de metri pătrați de spații de birouri, totalul de spații închiriate în prima jumătate a anului crescând astfel cu 32% față de perioada similară a anului trecut, până la puțin peste 156.000 de metri pătrați.

De asemenea, o pondere de 66% din totalul tranzacționat au fost cererile noi, rata de neocupare reducându-se cu 14,9% față de primul semestru al anului 2021. În aceste condiții, clădirile din clasa A sunt neocupate în proporție de 12,6% în vreme ce cele din categoria B, au un grad de neocupare de 22,7%.

„Dezvoltatorii de birouri din București se uită cu foarte mare atenție la ceea ce se întâmplă la nivelul Primăriei Generale pentru că și-ar dori să investească, însă nu pot să aibă o vizibilitate clară asupra a ceea ce se va întâmpla. Sunt dezvoltatori care fie dețin deja terenurile, însă nu este posibil să le autorizeze, fie vor să cumpere terenuri pentru noi investiții, dar deciziile sunt greu de luat din cauza perpetuării incertitudinii legate de PUZ-uri. De menționat de asemenea și faptul că cei mai mulți dezvoltatori pe piața de birouri din România au ca strategie construirea de noi spații, închirierea acestora și apoi vânzarea lor, astfel că efectele încetinirii construcțiilor noi se vor resimți și pe piața investițională,” spune Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: