Se întrevede o reechilibrare a pieței muncii la nivel global: companiile își redefinesc procesele, investesc în automatizare și devin mai selective în procesul de recrutare

Data publicarii: 06-10-2022 | HR/Cariere
Potrivit celui mai recent studiu de percepție derulat în Statele Unite în luna august în rândul executivilor din marile companii, PwC Pulse Survey 2022, atragerea și retenția talentelor reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri identificate de liderii de business, pe locul al doilea după atacurile cibernetice. 722 de directori și membri ai consiliilor de administrație din topul Fortune 1000 au răspuns la acest sondaj.

De asemenea, 63% dintre respondenți sunt hotărâți să schimbe procesele de business sau au făcut-o deja, pentru a răspunde deficitului de forță de muncă. Față de ediția din ianuarie 2022 a sondajului amintit mai sus, ponderea acestora a crescut astfel cu 7%.

Continuă să fie o provocare pentru liderii de business atragerea angajaților care au competențele potrivite pentru posturile libere din companiile pe care le conduc. În acest sens, aceștia propun și noi strategii care să atragă talentele precum extinderea opțiunilor de lucru de la distanță, personalizarea strategiei de resurse umane pe categorii de angajați sau achiziția de noi companii, care să ofere acces imediat la noi talente.

Companiile iau în calcul de asemenea reducerea numărului de angajați. Liderii de business sunt și mai precauți în ceea ce privește recompensele financiare însă în același timp, sunt conștienți că acest instrument rămâne în continuare unul important pentru companii la nivel global. Astfel, 38% din lideri spun că au crescut recent nivelul de remunerare al angajaților în vreme ce 35% intenționează să o facă în viitorul apropiat. În paralel, pe de altă parte, se iau și măsuri de reducere a personalului sau de înghețare a angajărilor.

„Investițiile care vizează flexibilitatea muncii și posibilitatea reală a angajaților de a alege unde și când lucrează rămân o prioritate, iar 82% dintre directorii de resurse umane lucrează la soluții de extindere a muncii permanente la distanță pentru roluri care permit această abordare (cu 12% mai mult în rândul directorilor de resurse umane, decât în rândul liderilor de business). De altfel, dintre aceștia, 39% au implementat deja munca permanentă la distanță, cu 10 puncte procentuale în plus față de studiul din ianuarie 2022. Pe de altă parte, companiile urmăresc să crească prezența fizică la locul de muncă, însă se confruntă în principal cu rezistența angajaților, care este determinată și de aspecte logistice. Opțiunile de transport, costurile în creștere, reconfigurarea birourilor în spații mai mici, dar și disponibilitatea resurselor pentru a avea grijă de dependenți sunt principalele provocări menționate pentru întoarcerea la birou”, scrie Gabriela Batîr, Senior Manager People&Organisation.

„La pachet cu flexibilitatea muncii, crește și presiunea asupra beneficiilor de bunăstare, în special mintală, 76% dintre directorii de resurse umane respondenți își extind oferta de beneficii din această categorie, față de 64% în studiul de la începutul anului”, conchide aceasta.