EY România: Analiza de risc - instrumentul prin care contribuabilii află probabilitatea de a fi supuși controalelor ANAF - punct de vedere

Data publicarii: 13-10-2022 | Economie
În cadrul tuturor formelor de control fiscal, în primul semestru al acestui an au fost verificate cu 60% mai multe firme decât în aceeași perioadă a anului 2021, fiind emise și cu 250% mai multe decizii de impunere. Rezultatele evidențiate de Raportul de activitate al ANAF pentru prima jumătate a anului 2022 mai adaugă și un plus de 740% în ceea ce privește debitele stabilite în sarcina contribuabililor verificați.

Același document amintit mai sus, relevă și o serie de alte aspecte interesante. Spre exemplu, observăm o creștere a numărului de contribuabili care au trecut printr-o inspecție fiscală (diferență de aproape 1000 față de primul semestru al anului trecut) dar în același timp, sumele suplimentare stabilite au fost cu aproape 1 miliard de lei mai mici decât în perioada similară a anului 2021. E un decalaj care e posibil să fie recuperat în a doua parte a anului curent chiar dacă vom asista la o scădere a numărului de inspecții efectuate. Trendul ar fi similar celui din ultimele șase luni ale anului 2021 când s-au efectuat 15.710 inspecții și s-au stabilit sume suplimentare în valoare de 2,7 miliarde de lei.

Remarcăm de asemenea și o creștere de 2,5 ori a numărului de verificări documentare. Dacă în primul semestru al anului 2021 au fost efectuate 2773 de astfel de verificări, numărul acestora a crescut până la 6942 în primele șase luni ale acestui an. Sumele impuse la plată au fost de aproape trei ori mai mari în vreme ce numărul sesizărilor penale făcute de inspectorii fiscali a scăzut de la 181 sesizări în primele șase luni ale anului trecut, la 126 sesizări în aceeași perioadă a acestui an.

„Din perspectiva autorităților, fiecare contribuabil, mic sau mare, companii sau persoane fizice, este încadrat pe o scară de risc, în funcție de comportamentul fiscal privind declararea și achitarea taxelor și impozitelor, cuantumul acestora, neregulile identificate în controalele precedente etc”, scrie Alex Slujitoru, Avocat în cadrul Băncilă, Diaconu și Asociații, Casa de Avocatură asociată EY.

„Potrivit legii, la baza deciziei de a verifica sau nu un contribuabil stă această „analiză de risc”, definită de Codul de procedură fiscală drept „activitatea efectuată de organul fiscal în scopul identificării riscurilor de neconformare în ceea ce priveşte îndeplinirea de către contribuabil/plătitor a obligaţiilor prevăzute de legislaţia fiscală, de a le evalua, de a le gestiona, precum şi de a le utiliza în scopul efectuării activităţilor de administrare fiscală”. Astfel, contribuabilii încadrați la „risc mare” sunt controlați cu prioritate, în timp ce contribuabilii cu „risc mic” sunt lăsați pe plan secund”, adaugă acesta.

„Există totuși un instrument (o analiză profesionistă) pe care fiecare contribuabil ar putea să-l utilizeze inteligent, prin care este investigat gradul de risc, pentru a ști în fiecare moment cum sunt „priviți” de autoritățile fiscale și cât de ridicată este probabilitatea de a fi subiectul unui control fiscal”, conchide el.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: