EY - Piața globală a ofertelor publice inițiale continuă să se prăbușească la finalul trimestrului al treilea 2022

Data publicarii: 20-10-2022 | Bursa
De la începutul acestui an și până la finele lunii septembrie, au avut loc în total, la nivel global, 992 de IPO-uri care au strâns 146 de miliarde de USD. Deși suma pare mare la prima vedere, aceasta reprezintă o scădere de 44% față de aceeași perioadă a anului trecut și de 57% față de primele nouă luni ale anului 2020.

E o tendință specifică în acest an în care investitorii IPO și companiile s-au confruntat cu provocări macroeconomice din ce în ce mai mari, o volatilitate în creștere, incertitudini pe piață și scăderi ale prețurilor acțiunilor la nivel global. Mai mult, volatilitatea a crescut de la aproape douăzeci de procente în 2021 la nu mai puțin de 25,6% în 2022.

În ceea ce privește numărul de IPO-uri din acest an, sectorul tehnologic a continuat să fie lider chiar dacă dimensiunea medie a tranzacțiilor a scăzut de la 261 de milioane USD la 123 de milioane USD în vreme ce sectorul energetic a depășit prin încasări cu cea mai mare creștere, de 176%. Cea mai mare scădere, de 69%, a fost înregistrată de sectorul produselor de consum, în primele trei trimestre ale acestui an.

"Având în vedere că incertitudinile reprezintă cea mai mare provocare a pieței IPO, companiile și investitorii continuă să aștepte un sentiment mai stabil și mai pozitiv pe piața bursieră, înainte de a reveni un apetit susținut pentru activitatea IPO,” a spus Paul Go, EY Global IPO Leader.

„Planurile de IPO ale multor companii au fost înghețate la începutul anului 2022, în așteptarea unor condiții de piață mai favorabile. Cu condiția ca incertitudinile și volatilitatea pieței să se diminueze, lansarea unor IPO-uri de succes mult așteptate, împreună cu îmbunătățirea randamentelor din piața secundară, ar putea inversa sentimentul și atrage mai multe companii să le urmeze”, a adăugat GO.

Am avut parte de asemenea de o inflație galopantă și de o creștere a ratelor dobânzilor care au afectat în mod negativ piața de acțiuni la nivel global. Tensiunile geopolitice și pandemia de Covid-19 au dus de asemenea la și mai multe incertitudini, crescând și volatilitatea pieței.

Pe continentul american, se așteaptă o redeschidere a pieței anul viitor, în vreme ce în zona EMEA, condițiile dificile din piață continuă să afecteze activitatea IPO. În general, candidații la IPO care vor dori să facă oferte publice vor trebui să fie bine pregătiți, atunci când se vor reangaja pe piață, deoarece se vor confrunta cu evaluări mult mai mici în comparație cu maximele din 2021.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: