eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022

Data publicarii: 09-01-2023 | HR/Cariere
Anul 2022 a consemnat un record istoric pentru platforma eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, cu peste 420.000 de locuri de muncă noi publicate în perioada ianuarie - decembrie. Pe lângă acest record, consemnăm însă și revenirea în prim plan a unor domenii care au avut parte de încetiniri în perioada pandemiei de Covid-19, în anii 2020 și 2021 precum turismul, horeca, organizarea de evenimente sau industria alimentară.

„A fost un an în care aproape oricine și-a putut găsi job cu ușurință, chiar și pe segmentul de vârstă 45+, acolo unde știm că recrutarea se face mai greu și unde inclusiv candidații sunt mai reticenți și mai temători cu privire la ideea de a-și schimba locul de muncă. Este adevărat, însă, că pentru anumite categorii a fost mult mai ușor să se angajeze pentru că piața a abundat în oferte care li s-au adresat. Ne referim aici în special la cei entry level, cu maximum doi ani de experiență, la specialiști, la vorbitorii de engleză și germană, dar și la cei care dețin competențe digitale sau au experiență în vânzări. Bineînțeles, de cele mai multe ori, un cumul de două sau mai multe din toate aceste criterii s-au regăsit în același anunț de job”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Care sunt cele mai căutate categorii de angajați? Ei bine, mai mult de jumătate din locurile de muncă publicate pe eJobs în 2022 au vizat persoane tinere, candidați entry-level. Pe locul al doilea s-au clasat posturile dedicate celor cu nivel mediu de experiență.

În ceea ce privește eforturile pentru găsirea unui job, remarcă de asemenea o schimbare în bine față de anii precedenți, un avânt spectaculos al tinerilor care se apropie la mică distanță de liderii aplicărilor, și anume persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani. Astfel, tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani au avut în anul 2022 peste 2,9 milioane de aplicări pentru joburi postate pe platforma eJobs în vreme ce cei cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani au avut 3,9 milioane de aplicări. Pe de altă parte, dacă cumulăm toate categoriile de vârstă, doar pe această platformă s-au întregistrat în 2022 peste 10 milioane de aplicări.

De asemenea, potrivit comparatorului salarial marca eJobs, Salario, media salarială a posturilor entry-level a fost în 2022 de 3000 de lei net la nivelul întregii țări. Pentru joburile destinate celor cu experiență medie (între 2 și 5 ani) s-a raportat un salariu mediu net de 4000 de lei în vreme ce salariile seniorilor au ajuns la o medie de 5200 de lei net.

Departamentele pentru care s-au căutat cele mai multe profiluri au fost vânzările, client service / call-center si administrativ logistică. „Toate acestea sunt strâns legate de domeniile care au recrutat cel mai mult în 2022, respectiv retail, servicii, industria alimentară, turism, call-center / BPO și transport / logistică. Discuțiile pe care le avem acum, la final de an, cu angajatorii ne arată că și anul viitor va fi o cerere considerabilă pentru aceste segmente de activitate”, mai spune Bogdan Badea.

„Ne aflăm într-un punct de maturitate a pieței în care, da, angajatorii sunt dispuși să primească în companie candidați care poate nu au facultatea absolvită sau au pregătire într-un alt domeniu de activitate, dar care dețin acel set de abilități necesare jobului, atât din zona de hard skills, de cunoștințe tehnice, cât și din zona de soft skills, care țin mai degrabă de atitudine și de comportament. Limbile străine sau cunoștințele digitale fac parte din acest set de cerințe tehnice importante pentru companii”, adaugă Bogdan Badea.