Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?

Data publicarii: 17-01-2023 | Economie
Noi reguli fiscale au intrat în vigoare pentru toți agenții economici din domeniul HoReCa începând cu prima zi a acestui an. Pe de o parte este vorba despre impozitarea activității, fiind eliminat impozitul specific iar pe de altă parte, discutăm despre impozitarea bacșișului prin reflectarea sumelor oferite de clienți direct pe bonul fiscal. Conform celor mai noi reglementări din domeniu, aceste sume vor fi trecute chiar pe nota de plată iar sumele cuvenite, distribuite angajaților și impozitate conform legislației în vigoare.

Legiferarea bacșișului nu este un concept nou, acest lucru fiind cerut insistent de către reprezentanții din domeniu. Dezbaterile au durat câțiva ani iar propunerile au trecut prin mai multe forme înainte de a ajunge la ceea ce legea este în prezent.

„După abrogarea prevederilor care reglementau modul de definire, înregistrare și fiscalizare a bacșișului, cuprinse în OUG nr. 15/2018, acest subiect a rămas suspendat. Totuși, interes există și din partea autorităților, având în vedere estimările privind sumele plătite și, respectiv, încasate sub formă de bacșiș, care ar fi cuprinse între 750 de milioane și 1,5 miliarde de lei, și, deci, nefiscalizate”, scriu Camelia Malahov, Director, și Andreea Vlad, Manager, Taxe Directe, Deloitte România.

Conform noii legislații, bacșișul va fi evidențiat ca linie distinctă în modalitatea de încasare în domeniul HoReCa. Clientul va primi astfel, în prealabil, o notă de plată prin care i se va oferi ocazia de a opta pentru nivelul de bacșiș pe care acesta își dorește să îl ofere, acesta putând fi cuprins între 0 și 15% din valoarea totală a bonului fiscal.

„În cazul în care se solicită emiterea unei facturi, de exemplu pentru deducerea drept cheltuială de protocol, bacșișul va fi, de asemenea, înscris distinct pe acest document. În mod normal, bacșișul va putea fi dedus și doar în baza bonului fiscal, dacă nu s-a optat pentru emiterea unei facturi, deși nu este clar specificat acest lucru.Bacșișul nu va constitui venit la nivelul operatorilor economici din domeniul HoReCa, ci va fi distribuit integral către angajați, în baza unei evidențe nominale și a unui regulament intern stabilit de angajator. Totodată, sumele aferente bacșișului rămân în afara sferei de TVA”, adaugă cei doi experți Deloitte.

„Prin adoptarea acestor reglementări, România se aliniază la regulile practicate de mai multe țări din Uniunea Europeană. Unele dintre acestea, însă, au oferit o serie de facilități fiscale jucătorilor din industria ospitalității, pentru susținerea salariaților pe perioada pandemiei. Spre exemplu, Franța a renunțat la taxarea bacșișului până la 31 decembrie 2023, iar Italia a micșorat impozitul pe venit aplicabil bacșișului la 5%. În plus, în ambele cazuri există anumite plafoane de la care se aplică impozitarea bacșișului. În concluzie, fiscalizarea bacșișului în HoReCa este o măsură binevenită, care aduce mai multă transparență în domeniu, însă mai rămân o serie de aspecte practice care trebuie lămurite de autorități, astfel încât agenții economici care derulează activități în care se practică acordarea unor recompense de acest gen să se poată conforma la reglementările care îi vizează”, conchid aceștia