Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă

Data publicarii: 01-02-2023 | Economie
Potrivit studiului EY CEO Outlook Pulse realizat în prima lună a acestui an (2023), studiu care încearcă să scoată în evidență și să sublinieze incertitudinile care definesc mediul de afaceri în acest an, marea majoritate a directorilor economici (mai precis, 98% dintre aceștia), se pregătesc pentru o recesiune economică caracterizată de incertitudinile legate de COVID-19, de întreruperile din lanțul de aprovizionare dar și de tensiunile geopolitice. Diferențe de opinie apar doar în ceea ce privește durata, profunzimea și gravitatea acestei crize.

La acest sondaj au participat 1200 de directori generali din întreaga lume. 48% dintre aceștia prevăd o încetinire moderată a economiei globale în vreme ce 55% se așteaptă la o încetinire persistentă și se tem de o recesiune mai gravă decât criza financiară resimțită la nivel global în 2007 și 2008. De asemenea, aceștia prevăd o criză mai gravă și de o mai lungă durată decât cea menționată anterior.

Pentru prima dată din 2020, problemele legate de politicile restrictive în materie de reglementare, comerț și investiții le-au depășit ca pondere pe cele legate de COVID-19. În urma provocărilor geopolitice exacerbate, 97% dintre directorii generali își revizuiesc planurile de investiții în vreme ce 44% au decis chiar amânarea unor investiții planificate. Totodată, 32% au oprit totalmente investițiile în această perioadă.

De asemenea, 32% dintre respondenți consideră drept cele mai mari riscuri pentru creșterea afacerilor lor, incertitudinile legate de direcția politicii monetare și creșterea costului capitalului. Pe de altă parte, deși s-au mai diminuat îngrijorările legate de Covid-19, 32% din directori încă mai menționează pandemia ca fiind un risc cheie pentru compania lor. Procentul din 2020 era de 43%.

"În pofida perturbărilor economice tot mai puternice, alimentate de consecințele geopolitice ale războiului în curs, România, deși situată la granița cu Ucraina, continuă să contracareze tendințele și este de așteptat să înregistreze un avans al PIB de o singură cifră în 2023. Asta nu înseamnă, totuși, că directorii generali din România vor fi izolați de recesiunea economică globală.

Faptul că 89% dintre respondenți iau în considerare încheierea de tranzacții, sub o formă sau alta, în următoarele 12 luni, rezonează puternic cu activitatea observată pe piața românească, care a înregistrat o creștere a numărului de tranzacții în 2022 și nu există încă niciun semn de încetinire a acesteia. Directorii generali ar trebui să îşi reevalueze acum fundamentele afacerii, să se concentreze pe principalele puncte forte și să ia deciziile necesare pentru a accesa oportunități care să contribuie la creşterea organizației" a declarat Peter Latos, Partener, lider al departamentelor de Consultanţă, Strategie şi Tranzacţii, EY România.