Analiză EY România: Evoluția pieței românești de fuziuni și achiziții în 2022

Data publicarii: 10-02-2023 | Economie
258 de tranzacții au fost înregistrate în cursul anului trecut pe piața de fuziuni și achiziții (M&A) locală. Valoarea totală a acestora a fost de 6,6 miliarde USD, sumă ce reprezintă o creștere de 26% față de anul 2021 ca număr de tranzacții, respectiv 10% din punct de vedere al valorii.

Lucrurile sunt puțin diferite la nivel global unde, după cel mai de succes an, în 2021, anul trecut a adus o încetinire semnificativă pe baza incertitudinilor ridicate, a creșterii prețurilor la energie, a perturbărilor survenite la nivelul lanțului de distribuție dar și a creșterii costurilor de finanțare. 2022 a însemnat astfel, față de anul 2021, o scădere de 37% a valorii fuziunilor și achizițiilor la nivel global, respectiv 28% la nivelul Uniunii Europene.

Piața locală a fost astfel în contrast cu tendințele de la nivel global. Investitorii strategici au continuat să fie principalii actori în România, aceștia reprezentând 88% din totalul tranzacțiilor de pe piața de fuziuni și achiziții. AU înregistrat însă o ușoară creștere și tranzacțiile interne, anul trecut fiind înregistrate 119 astfel de tranzacții, cu șapte mai mult decât în 2021. Pe de altă parte, numărul tranzacțiilor realizate de investitori străini a crescut cu 38% în 2022 față de 2021. În același timp, numărul de tranzacții outbound s-a dublat în această perioadă.

"Deși datele din piață sugerează o dinamică pozitivă pentru întregul an 2022, notăm o încetinire a activității de fuziuni și achiziții remarcată în a doua jumătate a anului. În special, mărirea decalajelor în ceea ce privește așteptările de preț între buyside și sellside au devenit treptat un factor proeminent. Deși mediul este încă volatil, ne așteptăm ca activitatea din 2023 să reflecte faptul că elementele fundamentale care au stat la baza nivelurilor record de tranzacții din ultimii ani sunt în mare parte încă valabile. În plus, considerăm că actualul context al pieței reprezintă o oportunitate unică pentru jucătorii strategici, cu bilanțuri puternice de a se repoziționa strategic pe termen lung", a declarat Iulia Bratu, Head of Lead Advisory, EY România.

Cât privește împărțirea pe sectoare de interes, cele mai active au fost, în ceea ce privește volumul tranzacțiilor, cel al tehnologiei, imobiliar, sănătate, energie și utilități. Poziția de top a fost de asemenea inversată între sectorul imobiliar și cel al tehnologiei, lucru care denotă nevoia crescândă de transformare digitală și investiții în tehnologie.

În fine, cele mai mari tranzacții ale anului trecut au fost achiziția ExxonMobil Exploration and Production de către Romgaz pentru 1,06 miliarde de dolari, achiziționarea producătorului auto Ford România de către Ford Otosan Olanda pentru 785 milioane de dolari respectiv achiziționarea portofoliului de birouri din România al CA Immo de către Paval Holding pentru suma de 389 de milioane de dolari.