Studiu EY România: Cele mai folosite beneficii extrasalariale şi percepţia angajatorilor români

Data publicarii: 24-02-2023 | Economie
O serie de beneficii extra-salariale sunt prevăzute în Codul Fiscal românesc. Pentru unele dintre ele angajatorul nu datorează impozit sau contribuții sociale ori acestea pot fi deduse din baza impozabilă a angajaților, ajungându-se la un impozit pe salariu mai mic. Toate acestea sunt însă instrumente pe care companiile le au la dispoziție pentru a veni cu oferte suficient de motivante la angajare ori pentru retenția de personal. Care sunt însă cele mai utilizate beneficii suplimentare atașate pachetelor salariale de către angajatorii români?

Ei bine, în urma celui mai recent studiu EY referitor la abordarea angajaților români cu privire la beneficiile extra-salariale, ni se relevă câteva concluzii cât se poate de interesante pe care ne dorim să le împărtășim cu această ocazie.

Astfel, prima veste bună, poate chiar una foarte bună, este dată de faptul că majoritatea covârșitoare a angajatorilor care au participat la acest sondaj (93%) oferă angajaților diverse beneficii care să suplimenteze salariul de încadrare.iată și topul celor mai populare astfel de beneficii:

Tichetele de masă. Acestea reprezintă beneficiul cu cea mai mare notorietate. Sunt oferite de aproape toți angajatorii respondenți la sondajul EY și anume, peste 90% dintre aceștia. Bonurile de masă au devenit un punct fix în ofertele de angajare dar și un element permanent în remunerarea forței de muncă din România.

Cadouri în bani sau în natură. Mai bine de 85% dintre cei care au participat la studiul amintit mai sus au confirmat că oferă tichete sau carduri cadou pentru ocazii speciale precum sărbătorile religioase sau zilele importante precum 1 Mai, 1 Iunie sau 8 Martie.

Decontarea contravalorii transportului. Fie că este vorba de transportul în comun (abonamente) sau cu mașina personală (tichete de benzină/motorină), decontarea transportului înspre și de la locul de muncă este un alt beneficiu de care se bucură o mare parte din angajații din România. Astfel, peste 67% dintre angajatori susțin că oferă astfel de beneficii incluse în pachetul salarial al angajaților proprii.

„Toate acestea pot conduce la ideea că angajatorii din România pun accentul nu doar pe starea de bine actuală/imediată a angajaților, dar sunt atenți și la situația acestora pe un termen mediu sau lung”, este de părere Dan Răuț, Manager, Impozit pe venit şi contribuţii sociale EY România. „Nu mai puțin important -ca o notă excepțională, dat fiind că sondajul EY a fost realizat înainte ca acestui beneficiu să îi fie asociată o facilitate fiscală favorabilă - este de menționat faptul că doi angajatori din 10 acordau deja în pachetul lor de beneficii extrasalariale și posibilitatea ca salariații să acceseze servicii de wellness / activități sportive. Va fi interesant să urmărim evoluția acestui beneficiu în perioada următoare, ținând cont că, de la 1 februarie 2023, acesta va avea avantaje fiscale substanţiale“, adaugă Dan Răuț.